HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru zemědělské haly byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

V neděli 8. března kolem půl osmé večer byl na tísňovou linku středočeských hasičů oznámen požár v zemědělském areálu v obci Čečelice na Mělnicku. 

Jedním z volajících byl také starosta příslušné obce, který uvedl, že hoří zastřešená hala bez zdí o půdorysu 50x20 metrů, kde je skladováno seno, sláma a také pneumatiky. Po příjezdu první jednotky na místo bylo potvrzeno, že objekt je požárem zcela zasažen. Protože bylo nutné povolat další jednotky s cisternami, rozhodl velitel o vyhlášení druhého poplachového stupně.

Prvotně bylo důležité dostat pod kontrolu hromadu hořících pneumatik, jelikož oheň ohrožoval vozidla na sousedním pozemku, která jsou zde uskladněna v depozitu. Další nebezpečí představovaly dráty vysokého napětí, které vedly nad areálem. Proto byl povolán technik rozvodných závodů, aby elektrické vedení odpojil.

Místo zásahu bylo rozděleno na tři úseky. První byl zvenku objektu, druhý uvnitř a třetí sloužil k doplňování vody. Jelikož bylo nutné celý prostor nasvítit, nechal velitel zásahu dovézt dva osvětlovací balóny. Zároveň bylo rozhodnuto o povolání Záchranného útvaru HZS ČR, protože byla potřeba těžká technika na rozebírání hromady sena a pneumatik. Hrozilo také zřícení zasažené stavby, takže zásah hasičů musel probíhat s ohledem na vlastní bezpečnost.

Ze stanice HZS Mladá Boleslav byl k události povolán také kontejner na hašení pneumatik, kdy za pomoci těžké techniky byla vždy část pneumatik do kontejneru ponořena, aby došlo k jejich řádnému dohašení. Následně byl materiál přeložen na volné prostranství. K zachování akceschopnosti stanice HZS Mělník bylo nezbytné provést zálohu, o kterou se postarala jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Mělník Vehlovice – Chloumek.

I přes veškerou snahu hasičů došlo k poškození několika zaparkovaných vozidel na sousedním pozemku. Jednotky tak musely rozstříhat plot, aby zamezily dalšímu šíření požáru.

Ve dvě hodiny v noci byla nahlášena lokalizace a došlo k postupné redukci zasahujících jednotek. Kolem čtvrté hodiny ranní byla na místě ponechána pouze místní dobrovolná jednotka na dohlídku požářiště. V osm ráno proběhla kontrola, kdy bylo ověřeno, že zbytek slámy se nechává kontrolovaně dohořet. Zhruba kolem 14. hodiny dojde k předání místa události zástupcům zemědělského družstva.

Příčina vzniku požáru i výše škody jsou předmětem dalšího vyšetřovaní.

Zasahující jednotky:
HZS Mělník, Mladá Boleslav, Neratovice a Stará Boleslav
JSDHO Byšice, Čečelice, Kly, Kostelec nad Labem, Mělnické Vtelno, Mělník Vehlovice – Chloumek, Sudovo Hlavno a Všetaty

Záchranný útvar HZS ČR Jihlava a Zbiroh

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem