HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru v Bystřici hasiči zachránili pět lidí

V úterý 2. dubna krátce před devátou hodinou přijalo operační a informační středisko středočeských hasičů informaci o požáru komory v bytové jednotce třípatrové budovy v Bystřici na Benešovsku. 

Operační důstojník k události vyslal jednotku HZS Benešov se dvěma cisternami, automobilovým žebříkem a velitelským vozidlem, zároveň vyjel i benešovský vyšetřovatel požárů. Poplach byl dále vyhlášen jednotce SDH Bystřice, která k požáru v Družstevní ulici vyrazila s cisternou.

Byt byl silně zakouřen a dvě osoby (matka a dítě), které se v něm nacházely, už nedokázaly vyběhnout, ale dostaly se alespoň na balkon, kde čekaly na pomoc. Na místo byla povolána také zdravotnická záchranná služba.

Po příjezdu na místo hasiči vyvedli z bytu o patro výše po schodech pomocí vyváděcích masek dva dospělé a jedno dítě, obdobným způsobem dostali ze zasaženého bytu i matku. Dítě bylo nutné evakuovat z balkonu za pomoci automobilového žebříku. Majitelka hořícího bytu i její dítě byly předány do péče zdravotnické záchranné službě, která je na místě ošetřila a pak převezla do nemocnice k dalšímu vyšetření.

Zásah probíhal jedním D proudem, aby byly co nejvíce eliminovány škody při hašení. Vlivem požáru došlo k prasknutí stoupaček, a tak byly poškozené i společné prostory. Asi ve čtvrt na deset byla nahlášena lokalizace požáru, o necelou hodinu později zahájil velitel zásahu závěrečný průzkum, včetně proměřování termokamerou. Na místě zůstala místní dobrovolná jednotka, které byl nařízen čtyřhodinový dohled.

Celkové škody byly předběžně odhadnuty na 1,9 milionu korun, největší vznikla v zasažené bytové jednotce. Horní byt byl částečně poškozen zplodinami hoření a dolní hasební vodou. Dále došlo k poškození společných prostor a garáží vlivem prasklých stoupaček. Příčina požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

por. Bc. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem