HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru střechy kravína hasiči zachraňovali desítky krav

(30.9.2016) Taktické cvičení jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů v obci Perná na Valašskomeziříčsku. 

Oznámením požáru střechy kravína v areálu farmy v Perné bylo dnes v 14:53 hodin zahájeno taktické cvičení jednotek profesionálních hasičů ze stanice Valašské Meziříčí a dobrovolných hasičů obcí Lešná a Perná. Cílem připraveného cvičení bylo prověřit součinnost jednotek při likvidaci požáru zemědělského objektu s evakuací většího počtu hospodářských zvířat. Cvičení mělo také prověřit dojezdové časy jednotek, dostupnost a využitelnost místní hydrantové sítě pro doplňování vody do zasahující techniky a vhodné způsoby vyvádění zvířat na bezpečné místo. V objektu kravína bylo ustájeno asi 360 krav.

Na místo fiktivního požáru střechy objektu o půdorysu asi 120 x 40 metrů vyrazily celkem čtyři cisternové vozy, automobilní žebřík a dopravní automobil. Hned po příjezdu na místo připravili hasiči dopravní vedení a útočné proudy k likvidaci požáru. K hasebnímu zásahu byla využita i lafetová proudnice na koši automobilního žebříku. Jednotky dobrovolných hasičů se po svém příjezdu zapojili do hasebních prací a připravily vedení pro doplňování cisteren z hydrantu. Pomocí zábran byla vytvořena cesta, po které byl současně s hasebním zásahem vyváděn za pomoci zaměstnanců farmy ohrožený dobytek.

V 15:28 hodin byl fiktivní požár likvidován a hospodářská zvířata vyvedena na nebezpečné místo. Velitel zásahu tak ukončil celé taktické cvičení.

Autor: por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem