HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru stodoly na Benešovsku ohrozil hasiče výbuch tlakové lahve

Požár vesnického objektu v obci Lesáky, která je součástí Pravonína na Benešovsku, byl na operační středisko HZS Středočeského kraje nahlášen v poslední listopadový den čtvrt hodiny před 16. hodinou. 

Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče z Vlašimi a Benešova a dobrovolné hasiče obcí Louňovice pod Blaníkem a Načeradec. Vzápětí velikost objektu a rozsah požáru upřesnili další volající. Operační středisko proto vyhlásilo druhý stupeň poplachu a vyslalo na místo jednotky SDH obcí Čechtice, Jankov, Ratměřice, Vlašim-Domašín, Vlašim a Zdislavice. Před příjezdem hasičů se snažili požár hasit sami obyvatelé objektu.

Velitel zásahu po příjezdu upřesnil, že jde o menší stodolu s přístavkem, která je celá zachvácena rozvinutým požárem. Hasiči vynesli ven dvě propanbutanové tlakové lahve. Třetí vlivem vysoké teploty uvnitř hořícího objektu explodovala, ale nikdo nebyl zraněn.

Jednotky se v první fázi zásahu soustředily na ochranu přilehlé stavby a současně hasily požár s postupným nasazením až sedmi vodních proudů. Po půl hodině náročného zásahu v dýchací technice byla ohlášena lokalizace, takže hasiči měli požár pod kontrolou. Zásah pokračoval dohašováním přízemní části i podkroví a za pomoci nastavovacích žebříků také střechy. Před 18. hodinou byla provedena redukce zasahujících jednotek a po dalších dvou hodinách byl požár uhašen. Velitel zásahu nařídil do nedělního rána dohlídku na místě požáru dobrovolné jednotce z Načeradce.

Vyšetřovatel stanovil škodu ve výši 1,8 milionu korun, hasiči uchránili hodnoty za půl milionu. Příčina vzniku požáru zůstává v šetření. Zálohu stanice Vlašim pro případ vzniku další události po dobu zásahu zajistila prvovýjezdová cisterna dobrovolných hasičů ze Zdislavic.

kpt. Ing Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem