HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru starého domu ve Slaném byl vyhlášen druhý poplachový stupeň

V sobotu 5. září ve čtvrt na jedenáct večer přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje oznámení o požáru staršího domu ve Slaném na Kladensku. 

Operační důstojník na místo vyslal profesionální hasiče ze Slaného spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Pchery a Zlonice.

Po příjezdu první jednotky k události bylo zjištěno, že požárem je zasažena hlavně střecha objektu. Velitel zásahu proto rozhodl o vyhlášení druhého poplachového stupně a povolání dalších jednotek. Do Slaného tak vyrazila na pomoc nejen profesionální jednotka Kladno, ale také dobrovolní hasiči obcí Brandýsek, Plchov a Smečno.

Střecha budovy o půdorysu 10x15 metrů byla ohněm zasažena přibližně z poloviny. Objekt je dlouhodobě neobydlený, ale přebývají v něm lidé bez domova, kteří se zde nacházeli i tentokrát. Jednu lehce popálenou osobu si převzala do péče zdravotnická záchranná služba. Hasiči zasahovali pěti vodními C proudy, z toho jedním z výškové techniky. Po uhašení plamenného hoření se jednotky zaměřily na rozebírání střešní konstrukce a vyhledávání skrytých ohnisek za pomoci termokamery s následným dohašováním.

Necelou půlhodinu po půlnoci byl požár pod kontrolou a mohla být nahlášena lokalizace. Zároveň s tím byl snížen stupeň požárního poplachu a velitel začal odesílat dobrovolné jednotky na jejich základny. V neděli ráno slánští hasiči celý objekt znovu zkontrolovali a zlikvidovali několik lehce doutnajících míst ve střešní konstrukci.

Škoda na objektu, který pochází z 16. století a sloužil především jako mlýn a kovárna, byla předběžně vyčíslena na 800 000 korun. Příčina požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem