HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru skládky odpadu u Čáslavi hasiči využili i letecké hašení

Požár skládky komunálního odpadu na západním okraji Čáslavi (okres Kutná Hora) byl na operační středisko středočeských hasičů ohlášen v pátek 15. 4. krátce po půlnoci. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Čáslav. 

Velitel zásahu si na místo vyžádal 3 jednotky profesionálních hasičů s 9 vozidly a 9 jednotek dobrovolných hasičů s 11 vozidly. Celkem na místě zasahovalo cca 70 hasičů. 

Dále byla na místo povolána výjezdová skupina chemické laboratoře Kamenice (HZS Středočeského kraje), která na místě prováděla měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší. Vzhledem k příznivé meteorologické situaci zplodiny hoření neměly negativní dopad na obyvatele okolních obcí.

Vzhledem k těžkému terénu, který byl částečně nepřístupný pro cisterny, při hašení spolupracoval i vrtulník Letecké služby Policie ČR. Během dopoledne provedl několik desítek shozů na špatně přístupná místa požáru.

Pro plynulé zásobování hasební vodou zřídil velitel zásahu čerpací stanoviště na Podměstském rybníku. Doprava vody byla následně prováděna kyvadlově pomocí cisternových automobilů. Hasební zásah byl prováděn několika proudy a také pomocí tzv. monitorů (přenosné proudnice, které umožňují bezobslužný provoz). Lokalizace požáru byla provedena v 11:47 h a do odpoledních hodin bude probíhat dohašování požáru.

Hasiči na místě spolupracovali s hlídkami Policie ČR, zástupci města Čáslav, hygienickou stanicí a v neposlední řadě s provozovatelem skládky, který se podílel na likvidaci požáru pomocí bagru, buldozeru a 7 nákladních vozidel, která přivážela zeminu na zahrnutí místa požáru.

Příčina a výše případné škody vzniklé požárem je v šetření vyšetřovatele příčin požárů.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem