HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru rodinného domu byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

V pátek 6. srpna ve čtvrt na dvě odpoledne přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o požáru rodinného domu v obci Kaliště. 

Operační důstojník na místo vyslal profesionální jednotku z Říčan spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Ondřejov, Stříbrná Skalice, Turkovice a Vranov.

Už při jízdě k zásahu byl z vedlejší obce viditelný hustý černý dým. Po příjezdu na místo hasiči průzkumem zjistili, že dvoupatrový objekt o půdorysu 20x15 metrů je požárem zcela zasažen. Všichni jeho obyvatelé stihli nezraněni opustit dům před příjezdem hasičů.

Z počátku byly k likvidaci plamenného hoření nasazeny čtyři vodní proudy. Velitel zásahu vyhodnotil, že na místě bude potřeba větší počet jednotek, převážně k zajištění plynulé dopravy hasební vody. Poplachový stupeň proto nechal zvednout na druhý a povolal k události profesionální jednotku z Benešova a dobrovolné jednotky obcí Čerčany a Lensedly. Místní dobrovolná jednotka Lensedly zřídila v obci čerpací stanoviště a k likvidaci ohně mohly být nasazeny další dva vodní proudy. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve tři čtvrtě na tři a mohla být nahlášena lokalizace.

Zasahující jednotky se poté zaměřily na rozebírání střešní konstrukce pomocí motorových pil a vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Tyto práce však vzhledem k rozlehlosti objektu budou pokračovat až do večerních hodin.

K zachování akceschopnosti v případě dalšího výjezdu byla říčanská stanice zálohována dobrovolnými jednotkami obcí Mnichovice a Říčany, které držely pohotovost na svých vlastních zbrojnicích.

Náhradní ubytování pro obyvatele zasaženého domu zajistila starostka obce. Škoda byla předběžně vyčíslena na dva a půl milionu korun, hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši 400 000 korun. Příčina je v současné době v šetření.

ppor. Ing. Jan Sýkora, Dis
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001 - požár zasáhl hlavně střechu objektu

001 - požár zasáhl hlavně střechu objekt... 

Detailní náhled

002 - zásah probíhal i za pomoci nastavovacích žebříků

002 - zásah probíhal i za pomoci nastavo... 

Detailní náhled

003 - zásah za pomoci nastavovacích žebříků

003 - zásah za pomoci nastavovacích žebř... 

Detailní náhled

004 - z důvodu silného kouře probíhal zásah v dýchací technice

004 - z důvodu silného kouře probíhal zá... 

Detailní náhled

005 - požár rodinného domu Kaliště

005 - požár rodinného domu Kaliště 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem