HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru dílny a prodejny motocyklů vznikla škoda za 20 milionů korun

Ve čtvrtek 6. prosince minutu po půl páté odpoledne byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámen požár dílny a prodejny motocyklů v obci Vítězov, která patří pod Velim na Kolínsku. 

Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanic Kolín, Kutná Hora a Poděbrady a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Pečky a Plaňany. První jednotky byly na místě už za devět minut od ohlášení.

V době jejich příjezdu byla požárem už zcela zasažena dílna, která se nacházela mezi dvěma prodejními halami. V dílně bylo uskladněno několik motocyklů a čtyřkolek a hrozilo, že se požár rozšíří i do okolních prostorů. Hasiči zahájili hasební práce pomocí několika C proudů a vysokotlaku.

Vzhledem k tomu, že ve většině motocyklů byly pohonné hmoty, byl zásah prováděn pomocí pěny. Asi po dvaceti minutách velitel zásahu ohlásil lokalizaci požáru. Následovalo dohašování, při kterém bylo zjištěno velké poškození nosných prvků budovy. Velitel zásahu proto požádal operační středisko o vyslání statika na místo události. Ten po příjezdu a následné prohlídce objektu zakázal vstup do dílny a doporučil postup při stabilizaci budovy. K té nakonec nedošlo, protože už nebylo potřeba dovnitř vstupovat.   

        

Hasiči pomocí přetlakové ventilace odvětrali zakouřené prostory prodejny a zkontrolovali objekt pomocí termokamery. Krátce po půl deváté bylo požářiště předáno majiteli a policii, která celý areál hlídala do ranních hodin. Dopoledne se na místě sešli vyšetřovatelé HZS Středočeského kraje s expertní skupinou Technického ústavu požární ochrany Praha, aby společně zjistili příčinu vzniku požáru.

Škoda vzniklá požárem byla předběžně odhadnuta na 20 milionů korun, včasným zásahem a nasazením potřebného počtu sil a prostředků se hasičům podařilo uchránit hodnoty za přibližně 35 milionů korun.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem