HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru bytu ve Slaném hasiči zachránili 24 osob

V neděli 18. ledna byl v 18:18 hodin na tísňovou linku HZS Středočeského kraje nahlášen požár bytu ve Slaném. 

Na místo zásahu byly operačním a informačním střediskem vyslány profesionální jednotky ze Slaného a Kladna, které posílily jednotky dobrovolných hasičů ze Smečna, Zlonic a Pcher.

Během jízdy jednotek na místo zásahu bylo už z dálky vidět, že se jedná o plně rozvinutý požár bytu v šestém nadzemním podlaží. V této době operační a informační středisko HZS Středočeského obdrželo informaci, že jsou ve vyšších patrech osoby na balkoně ohroženy zplodinami hoření. Po příjezdu první jednotky bylo zjištěno, že příjezdová cesta k nástupní ploše domu je zablokována špatně zaparkovanými vozidly. Na základě těchto skutečností nebylo možné použít automobilovou plošinu a jednotka musela rozvinout 60 m hadic k panelovému domu a dále vnitřním schodištěm do šestého nadzemního podlaží. Velitelem zásahu bylo rozhodnuto o nasazení tří průzkumných skupin, přičemž první prováděla záchranu osob, druhá zasahovala jedním vodním proudem uvnitř hořící bytové jednotky a třetí nasadila přetlakovou ventilaci a zajistila odvětrání jediné únikové cesty, po které byli lidé z domu vyváděni. Jedna osoba byla intoxikována zplodinami hoření, proto byla předána do péče zdravotnické záchranné služby. Požár bytové jednotky byl lokalizován po třiceti minutách. S ohledem na počet evakuovaných osob a nízkou venkovní teplotu byl na místo povolán evakuační autobus. Z důvodu poškození elektroinstalace a rozvodů vody v bytové jednotce byl panelový dům odpojen od elektrické energie a plynu a byl uzavřen hlavní uzávěr vody, Pro evakuované občany bylo připraveno náhradní ubytování, které zajistilo vedení města Slaný.

Při zásahu bylo zachráněno 24 osob, 58 evakuováno a jedna osoba byla zraněna. Škoda způsobená požárem je odhadnuta na půl milionu korun, zásahem se podařilo zachránit majetek za dva miliony korun.

Příčina požáru je nadále v šetření Policie ČR a vyšetřovatelů HZS Středočeského kraje. Jednou z možných verzí je manipulace s hořlavými látkami při trestné činnosti.

npor. Ing. Martin Vondra
velitel stanice Slaný
HZS Středočeského kraje
 

vytisknout  e-mailem