HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru bytovky v Králově Dvoře hasiči zachránili tři osoby

Požár sklepních prostor panelového domu v obci Králův Dvůr na Berounsku byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje nahlášen v pondělí 24. července v 11:01 hodin. 

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Beroun a jejich dobrovolní kolegové z Králova Dvora, Zdic a Chyňavy. Operační důstojník povolal celkem pět cisternových automobilů, automobilový žebřík a plošinu.

Hasiči průzkumem zjistili rozvinutý požár sklepních kójí v čtyřpatrovém panelovém domě v ulici Nad Stadionem a evakuaci 23 osob za asistence hlídky PČR. Za pomoci vyváděcích masek pak po únikových cestách plných zplodin hoření zachránili tři obyvatele domu, kteří se už sami nedokázali dostat ze zakouřeného objektu. Současně v dýchací technice prováděli hašení požáru pomocí vysokotlakého proudu. Posádka zdravotnické záchranné služby na místě ošetřila jednu ženu.

Za 26 minut byl požár lokalizován a objekt byl přes hodinu intenzivně přetlakově ventilován dvěma elektrickými ventilátory (jde o formu větrání, kdy je vháněním čistého vzduchu do objektu řízeně vytlačován kouř). Shodou okolností právě jeden z použitých ventilátorů dostali hasiči před týdnem darem z prostředků města Berouna. Vzhledem k přítomnosti dřevěných hoblin a zahradních hnojiv byla část sklepního prostoru zapěněna střední pěnou pomocí speciálního zařízení PRO/pak.

Po hodině a půl byl požár zlikvidován a hasiči detekčním přístrojem zkontrolovali koncentraci oxidu uhelnatého. Vzhledem k příznivým hodnotám umožnili obyvatelům návrat do jejich domovů.

Požárem vznikla škoda ve výši 500 tisíc korun a zásahem byly uchráněny hodnoty za 2 miliony. Jako nejpravděpodobnější příčinu vzniku požáru vyšetřovatel stanovil samovznícení dřevěných hoblin nebo hnojiva.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem