HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při požáru budovy na Mělnicku byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

V sobotu 10. července krátce před 13. hodinou byl na Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje oznámen požár střechy výrobny potravin a stravovací provozovny v Kostelci nad Labem v okrese Mělník. 

Operační důstojník na místo vyslal profesionální jednotky z Mělníka, Neratovic a Staré Boleslavi spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Brandýs nad Labem, Kostelec nad Labem a Všetaty. Poplach se rozezněl také u podnikových hasičů v neratovické Spolaně. Zároveň byl na místo vyslán hasičský vyšetřovatel. Kromě cisteren a výškové techniky byl k zásahu povolán speciální kontejner kombinovaného hašení z Mladé Boleslavi, který disponuje velkým množstvím rozličných hasebních látek. Ještě před příjezdem hasičů došlo k samovolné evakuaci 12 zaměstnanců a 15 zákazníků, všichni vyvázli bez zranění.

Po příjezdu prvních jednotek k požáru bylo upřesněno, že střecha budovy o půdorysu 80x30 metrů je zcela zasažena. Vzhledem k potřebě většího počtu zasahujících jednotek byl vyhlášen druhý stupeň poplachu a k události byly povolány další posily – konkrétně dobrovolné jednotky obcí Mlékojedy, Neratovice, Veleň a Záryby. Na střeše zasažené budovy se nacházely fotovoltaické články, které značně komplikovaly hašení. K likvidaci požáru bylo nasazeno osm vodních proudů, včetně těch z výškové techniky. Pro plynulou dodávku hasební vody bylo zřízeno čerpací stanoviště.

Vzhledem k tomu, že celý zásah probíhal v dýchací technice, bylo zapotřebí na místo vyslat protiplynový automobil – speciální vozidlo, které disponuje větší zásobou náhradních lahví do dýchacích přístrojů. Protože požár vypukl uprostřed obce, bylo prostřednictvím místního rozhlasu a sociálních sítí doporučeno obyvatelům v blízkém okolí z důvodu silného zakouření uzavřít okna a nevětrat.

Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu až po čtyřech hodinách, kdy mohl velitel zásahu ohlásit operačnímu středisku lokalizaci. Dále probíhalo rozebírání konstrukcí a vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek. Majitelka provozovny zajistila pro hasiče kvůli dlouhodobému a náročnému zásahu ochranné nápoje.

V neděli ráno se na místě sejdou hasičští vyšetřovatelé spolu s experty Technického ústavu požární ochrany Praha a s kriminální policií, aby společně pátrali po přesné příčině vzniku požáru. Předmětem dalšího vyšetřování bude i stanovení výše škody.

Pro zachování akceschopnosti v případě dalšího výjezdu byla mělnická stanice zálohována dobrovolnými hasiči obcí Libiš a Mělník Vehlovice – Chloumek, kteří drželi pohotovost na svých vlastních zbrojnicích.

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001 - rozsáhlý požár budovy

001 - rozsáhlý požár budovy 

Detailní náhled

002 - požár budovy

002 - požár budovy 

Detailní náhled

003 - zásah za pomoci výškové techniky při požáru

003 - zásah za pomoci výškové techniky p... 

Detailní náhled

004 - k likvidaci bylo nasazeno několik vodních proudů

004 - k likvidaci bylo nasazeno několik ... 

Detailní náhled

005 - k likvidaci bylo nasazeno několik vodních proudů

005 - k likvidaci bylo nasazeno několik ... 

Detailní náhled

006 - silný dým byl viditelný z dálky

006 - silný dým byl viditelný z dálky 

Detailní náhled

007 - rozsáhlý požár budovy

007 - rozsáhlý požár budovy 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem