HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při cvičení krizového štábu hasiči využili i nový kontejner nouzového přežití

(30.6.2017) Ve dnech 29. – 30. června se v obci Lipina na Zlínsku uskutečnilo taktické cvičení krizových štábů obcí s rozšířenou působností Valašské Klobouky a Zlín. 

Po rozsáhlé živelní pohromě a naplnění připravených kapacit pro nouzové ubytování a stravování postiženého obyvatelstva, požádala starostka města Valašské Klobouky Krajské operační a informační středisko HZS Zlínského kraje o svolání krizového štábu Valašské Klobouky a zajištění krátkodobého nouzového přežití 50 osob, které již nelze umístit v nasmlouvaných stálých zařízeních v působnosti obce s rozšířenou působností. Vedení krajského ředitelství HZS Zlínského kraje rozhodlo o použití mobilního zařízení – kontejneru nouzového přežití pro 50 osob, který slouží ke krátkodobému rychlému poskytnutí účinné a neodkladné pomoci obyvatelstvu postiženému mimořádnou událostí nebo může být využit jako zázemí pro zasahující složky integrovaného záchranného systému. Takto byl postaven námět taktického cvičení, jehož vlastní průběh měl pro krizové štáby více charakter prověřovacího a současně ukázkového cvičení.

První den cvičení, které začalo ve 12:00 hodin, byl zaměřen na zřízení stanoviště štábu velitele zásahu, přesun kontejneru nouzového přežití z centrální stanice Zlín do místa výcviku a jeho rozvinutí s přípravou nafukovacího stanu, stanových přístřešků a přechodového modulu. Dále byly připraveny hygienická, kuchyňská a skladovací sekce. Současně byla připravena i pracoviště skříňových vozidel PV3S z Milošova a Zlína. Po dokončení přípravných prací následovala odborná příprava přítomných hasičů v oblastech zdravotnické přípravy, nouzového přežití,  technické zkoušky věcných prostředků a přípravy a výdeje stravy. V 18:00 hodin byla zaměstnání prvního dne cvičení ukončena.

Druhý den cvičení byl zahájen v 07:00 hodin svoláním krizového štábu. Plánované svolání krizového štábu se štábním nácvikem bylo prostředkem k provedení odborné přípravy s cílem získat, prohloubit a upevnit znalosti a návyky pro zvládnutí činností vyplývajících ze zařazení členů v rámci krizového štábu a schopnosti podílet se na řešení mimořádné události nebo krizové situace, seznámit se s využitím zpracované dokumentace a komunikovat s orgány krizového řízení a složkami integrovaného záchranného systému.

Cvičící jednotky a technika

HZS Zl. kraje, stanice Valašské Klobouky

CAS 20/3000/200   S2T

JSDH  Mirošov

DA 8L1, DA, Praga V3S valník, Praga V3S skříň

JSDH Lipina  

DA 8L1

HZS  ZLK

PKN – S2V Scania, KNP 50

HZS  ZLK  VDS

VEA

JPO II / 1 Zlín -Prštné

DA 8L1, Praga V3S

Autor: por. Bc. Libor Netopil, tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem