HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Převrácená cisterna u Naháče zaměstnala hasiče na patnáct hodin

Ve čtvrtek 10. září krátce před devátou hodinou byla na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámena nehoda kamionu, který se v katastru obce Vranov na Benešovsku na výjezdu od motorestu na brněnskou dálnici D1 převrátil na bok. 

Oznamovatel pak upřesnil, že jde o havárii cisterny, která nebyla řádně označena UN kódem, a řidič pobíhá venku před vozidlem. Operační důstojník k události vyslal jednotku profesionálních hasičů ze stanice Benešov s cisternovou automobilovou stříkačkou, rychlým zásahovým automobilem, velitelským vozidlem a těžkým vyprošťovacím automobilem. Zároveň byl vyhlášen poplach jednotce sboru dobrovolných hasičů obce Senohraby, která je předurčena na dopravní nehody, ta na místo vyjela s rychlým zásahovým automobilem.

Po příjezdu první jednotky bylo velitelem potvrzeno, že cisterna leží na boku a řidič je nezraněn. Vzhledem k tomu, že hovořil pouze italsky, nebylo možné se s ním domluvit. Po dalším průzkumu se podle nákladových listů podařilo zjistit, že cisterna přepravuje jednadvacet tun kyseliny sulfanové, která je známější pod starším názvem sirovodíková.

Zpočátku nedocházelo k žádnému úniku přepravované látky, ale následně začala kyselina drobně unikat přes vrchní poklop. Cisterna ovšem ležela na straně, kde jsou přečerpávací hrdla, takže nebylo možné ji bez nadzvednutí odčerpat. Na místo proto byla povolána specializovaná vyprošťovací firma a také firma Dekonta, která se specializuje na likvidaci úniku nebezpečných látek. Operační středisko na místo povolalo i příslušníky z Chemické laboratoře z Kamenice, kteří odebrali a vyhodnotili vzorky přepravované kyseliny. 

Přečerpání a následné vyproštění havarované cisterny bylo ukončeno krátce před půlnocí. Po celou dobu byl nájezd na dálnici od motorestu i ze silnice číslo 109 uzavřen.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem