HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Překvapení se nekonalo – mistři ve vyprošťování jsou z Hořovic

Vítězem Krajské soutěže ve vyprošťování u dopravních nehod, která se konala ve čtvrtek 26. dubna v Nymburku, jsou opět hasiči z hořovické stanice územního odboru Beroun. 

Nymburští spoluorganizátoři, kteří mají z minulosti zkušenosti s pořádáním této soutěže na Výstavišti v Lysé nad Labem, zvolili pro tentokrát velice atraktivní místo v centru města. Soutěž se tak konala pár desítek metrů od náměstí Přemyslovců na parkovišti Pod Eliškou u mostu přes Labe, což přilákalo i spoustu zvídavých diváků.

Na úvodním nástupu soutěžních družstev, skupiny rozhodčích, technické čety, vedení HZS Středočeského kraje, zástupců nymburské radnice a dalších pozvaných hostů všechny přítomné pozdravil krajský ředitel plk. Ing. Miloslav Svatoš, který soutěž také zahájil. Než ale nechal zavelet k rozchodu, předal šesti příslušníkům středočeského sboru medaile za věrnost druhého a třetího stupně.

Kromě čtyřčlenných týmů ze všech devíti územních odborů HZS Středočeského kraje se do letošních bojů zapojila družstva profesionálních hasičů podniků SŽDC Nymburk, AERO Vodochody AEROSPACE, ŠKODA AUTO Mladá Boleslav a také kvarteto HZS hlavního města Prahy.

Také letos byly pro soutěžící připraveny náročné modelové situace, které simulovaly reálné nehody z každodenních zásahů. Avšak bezpečně a efektivně vyprostit ve stanoveném čase zraněnou osobu dalo všem hodně zabrat. Mladoboleslavská automobilka totiž dodala „ke zničení“ zbrusu nové vozy, které mají nejmodernější ochranné konstrukční prvky. Jejich překonávání už zdaleka není na úrovni stříhání starých embéček nebo stodvacítek, které se daly otevřít jako krabička sardinek.

Dost se zapotili i rozhodčí, kteří hodnotili taktiku a techniku zásahu a poskytnutí první předlékařské péče. Ve snaze, aby jim neunikl žádný detail, občas předváděli kolem soutěžích hasičů krkolomné artistické kousky.

Podle jejich verdiktu se nejlépe se svým úkolem vypořádalo družstvo ze stanice Hořovice územního odboru Beroun, které předvedlo dokonalý koncert pro osm rukou a vyprošťovací nástroje. Hořovičtí získali 430 bodů a obhájili své loňské prvenství. Se ztrátou padesáti bodů obsadil druhou příčku tým územního odboru Mladá Boleslav, který o pouhé čtyři body porazil celkově bronzový celek podnikových hasičů AERO Vodochody AEROSPACE.

Na závěrečném ceremoniálu dostaly všechny zúčastněné týmy pamětní listy. Družstva na prvních třech místech medaile, poháry a dárkové šeky na nákup sportovního vybavení. Vítězové si opět odvezli do ročního opatrování i putovní pohár. Ceny předával náměstek ředitele HZS Středočeského kraje pro IZS a operační řízení plk. Ing. Miloš Hladík společně s ředitelem územního odboru Nymburk plk. Ing. Luďkem Turkem.  

KONEČNÉ POŘADÍ.jpg

„Soutěž má dlouhodobě vysokou úroveň a také letos všichni ukázali, že na ni přijeli skvěle připraveni. Některým družstvům možná úplně nesedl vylosovaný scénář nehody v kontextu s časovým limitem, ale podstatné je, že na silnicích při ostrých zásazích a záchraně lidských životů odvedou skutečně profesionální práci. Za to bych chtěl všem poděkovat – a vítězům samozřejmě gratuluji – i když v tomto případě platí už mnohokrát vyslovený výrok: Sláva vítězům, čest poraženým!“ zhodnotil letošní ročník náměstek Miloš Hladík.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem