Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Předseda Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Radek Koten jednal s vedením Hasičského záchranného sboru ČR

7. 2. 2018 (Nicole Zaoralová) - Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Drahoslav Ryba a jeho náměstci se sešli včera (6. února 2018) s předsedou Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky poslancem Radkem Kotenem a jeho doprovodem. 

Cílem schůzky bylo představit panu poslanci, který je na pozici předsedy Výboru pro bezpečnost od konce listopadu loňského roku, klíčové problematiky Hasičského záchranného sboru ČR, strategii rozvoje i oblasti, ve kterých vidí vedení sboru největší úskalí.

V rámci celodenního programu navštívil pan poslanec Koten s pětičlenným doprovodem generální ředitelství HZS ČR, kde si mimo jiné prohlédnul operační středisko MV–generálního ředitelství HZS ČR a seznámil se s jeho činností.

V krátké prezentaci seznámil genmjr. Ryba pana poslance s klíčovými úkoly sboru, které se promítají do dlouhodobé strategie rozvoje Hasičského záchranného sboru ČR. Pro ten je z důvodu zhoršujícího se bezpečnostního prostředí a zvyšování četnosti velkých mimořádných událostí klíčová zejména potřeba finanční a personální stabilizace.

Představen byl plán dobudování počtu stanic HZS krajů. S novými stanicemi souvisí také doplnění stavu příslušníků. Ze strany vedení sboru byla prezentována také nutnost lepší obměny požární techniky a věcných prostředků.

„Všechny diskutované změny a plány Hasičského záchranného sboru ČR jsou přímo závislé na stabilním a vyváženém rozpočtu. Jen tak bude sbor schopen neustálého zkvalitňování služeb veřejnosti a zajištění bezpečnosti obyvatel ČR.“ dodal genmjr. Drahoslav Ryba.

Během odpoledne navštívila celá skupina dvě pražské hasičské stanice. Tou první byla stanice v Holešovicích, která byla narychlo vystavěna v roce 1942, tedy v období protektorátu Čechy a Morava. Stanice Holešovice je poslední dochovanou dočasnou hasičskou stanicí z této doby. Je tedy jasné, že její stav a zázemí naprosto neodpovídají dnešním požadavkům. V letošním roce se po mnoha peripetiích, hlavně administrativního charakteru, začne s výstavbou nové moderní stanice, která poskytne zázemí 26 hasičům s technikou.

Poté se pan poslanec přesunul na, naopak, nejmodernější pražskou stanici, která sídlí v Modřanech. Výstavba stanice začala v srpnu roku 2011 a první ostrý výjezd se uskutečnil  počátkem prosince 2013. 

Mediální kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí

MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem