Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přečtete si v zářijovém čísle časopisu 112

5. 9. 2016 (Libuše Chvojková) - Téměř v polovině září vychází letošní deváté číslo měsíčníku 112 – odborného časopisu požární ochrany, integrovaného záchranného systému a ochrany obyvatelstva.  

V první části věnované POŽÁRNÍ OCHRANĚ se dočtete o zásahu hasičů z Olomouckého kraje u rozsáhlého požáru tří hal, které sloužily k uskladňování použitého textilu. V nové rubrice „Ze svodek…“ přinášíme zajímavosti z různých zásahů. Tentokrát o nezvyklém telefonátu na linku 112 a o tom, jak i hasiči samotní bojují s vodou, která jim zaplavila stanici. V pokračování článku uveřejněném v čísle 4/2016 se dozvíte, jak probíhalo experimentální měření povrchových teplot žárovek a zářivek.

O prověření připravenosti záchranného týmu hasičů a zdravotníků na mezinárodním cvičení záchranných modulů „ModEx Austria 2016“ ve fiktivní zemi Modulistan, která byla postižena velkým zemětřesením, se dočtete v oblasti věnované IZS. Velkou pozornost jsme dále věnovali vyslání humanitární pomoci do Makedonie, kterou sužovaly povodně.

Z oblasti OCHRANY OBYVATELSTVA přinášíme poznatky z odborného semináře „Boj se suchem a ekologickými zátěžemi“. Cílem tohoto semináře bylo představit možnosti řešení současných problémů souvisejících zejména s nedostatkem pitné vody. O začátcích, průběhu a výsledcích fungování po dobu jednoho roku se dočtete v článku o Centru zdraví a bezpečí neboli Světě záchranářů. Pozornost věnujeme také semináři, jehož hlavní témata se týkala ochrany obyvatelstva, zejména výchovy a vzdělávání v oblasti bezpečnosti, a to od dětí v mateřských školách až po seniory a tělesně postižené občany a současně vzdělávání odborníků.

V INFORMACÍCH nezapomínáme na sport. Tentokrát z jiné oblasti, než jsme zvyklí. O přípravách na světový pohár v ledním hokeji a zejména o obdivu k práci hasičů jsme si povídali s kustodem týmu, Zdeňkem Šmídem, a jedním z hráčů hokejové reprezentace, Tomášem Plekancem.

Vydavatelem časopisu 112 je MV-generální ředitelství HZS ČR. Časopis není ve volném prodeji. Cena jednoho výtisku je 25,- Kč, roční předplatné je 300,- Kč.

Předplatné a distribuce: Moraviapress, s.r.o., U póny 3061, 690 02 Břeclav, tel.: 516 205 176, zelená linka: 800 100 314, fax: 519 321 417, e-mail: 112@moraviapress.cz.                                      


plk. Mgr. Libuše Chvojková, šéfredaktorka

vytisknout  e-mailem