HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pražští hasiči absolvovali pravidelný výcvik sebezáchrany a záchrany osob na zamrzlé vodní ploše

Počasí v posledních dnech láká spoustu lidí k různým zimním aktivitám, mezi které se řadí také bruslení a celkově pohyb na zamrzlé vodní ploše. Takové aktivity však často bývají velice riskantní, protože led mnohdy nebývá dostatečně silný.
V případě potřeby záchrany osoby z vody se vždy volají na místo hasiči. A klimatické podmínky byly v posledních dnech natolik příznivé, že bylo možné si procvičit sebezáchranu a záchranu osob pomocí různých pomůcek ze zamrzlé vodní hladiny.
Výcvik se uskutečnil v neděli 17.1.2021 na rybníku Labuť v Krči. Během zhruba 3 hodin si pražští hasiči prošli teoretickou i praktickou část, ve které byla zahrnuta záchrana osob pomocí standardních technických prostředků (nosítka, lano, nastavovací žebřík..), ale také pomocí paddleboardu. Vyzkoušeli si rozdíl při záchraně osoby při vědomí i v bezvědomí a také záchranu osob bez jakýchkoliv prostředků. Na závěr si zopakovali specifika práce na zamrzlých tekoucích vodách.
 
Záchrana probíhala v suchých oblecích, které poskytují celkovou ochranu těla před vlhkem a chladem i při delším pobytu ve vodě, přesto však jsou tyto pravidelné výcviky a především ostré zásahy fyzicky i psychicky náročné, protože při nich jde o rychlou a bezchybnou práci a v takových situacích jde kvůli nízkým teplotám opravdu o život.

Fotogalerie

vytisknout  e-mailem