HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Praha spustila osvětovou kampaň k záchranářské uličce, partnerem akce je i HZS hl. m. Prahy

Pod názvem Umím uhnout chce hlavní město Praha motivovat řidiče, aby se naučili a zapamatovali si, jak správně uvolnit cestu zasahujícím vozidlům složek Integrovaného záchranného systému. 

Kampaní sleduje pražský magistrát novou zákonnou úpravu v dopravních předpisech, která začne platit 1. října 2018. Česká republika se jí přizpůsobuje pravidlům, která platí ve většině evropských zemí pro vytvoření tzv. záchranářské uličky pohotovostním vozidlům zdravotníků, hasičů a policie, a to zejména na tříproudové silniční komunikaci. 

„Jako radní pro bezpečnost, který velmi úzce spolupracuje s jednotkami Integrovaného záchranného systému hlavního města Prahy, tento projekt upřímně vítám. Z českých měst má totiž pražská metropole nejvíce vnitřních i vnějších tříproudových komunikací. Správně uvolněná ulička pro sanitku zde tedy dostává skutečně zásadní význam pro záchranu zdraví i životů jejích obyvatel a návštěvníků,“ uvádí Libor Hadrava, radní hlavního města Prahy pro oblast bezpečnosti a prevenci kriminality.

Dosud v Česku platilo, že vozidla na komunikaci se třemi jízdními pruhy vytvářela uličku mezi prostředním a pravým pruhem. Po dvanácti letech to nový zákon změní. Automobily v pravém a středním pruhu budou uhýbat vpravo ke krajnici a ve třetím vlevo. 

„Pokud si správně pamatuji, pak dobře uvolněný průjezd, například pro vůz zdravotnické záchranné služby, dokáže zrychlit jeho příjezd do nemocnice až o čtyři minuty. Tím se šance zraněného na přežití zvyšuje až o čtyřicet procent. To už je velmi zásadní číslo. Oceňuji proto úsilí všech zúčastněných, kteří za pražský magistrát věnovali této kampani svoji energii.Věřím, že má potenciál přispět k celkové bezpečnosti na území pražské metropole,“ dodává Libor Hadrava.

Pražská kampaň Umím uhnout, která připomene zásady vytváření záchranářské uličky a její význam pro včasné poskytnutí pomoci, se objeví na CLV plochách, plakátech a samolepkách pro akce složek Integrovaného záchranného systému hl. m. Prahy, v médiích a také na portálu Prahy www.praha.eu.

web_umim uhnout.jpg

vytisknout  e-mailem