Hasičský útvar ochrany Pražského hradu  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pracovní návštěva velkošpitálníka Suverénního řádu Maltézských rytířů

25. 1. 2018 Pražský hrad 

25. ledna 2018 proběhla pracovní návštěva delegace Suverénního řádu Maltézských rytířů vedená J.V. Dominiquem Princem de la Rochefoucauld-Montbel u Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu.

Složení delegace:

J.V. Dominique Princ de La Rochefoucauld-Montbel, velkošpitálník Suverénního řádu maltézských rytířů,
J.E. Wenceslas de Lobkowicz,  velvyslanec Suverénního řádu maltézských rytířů v ČR,
J.E. Vladimír Lobkowicz, první tajemník Suverénního řádu maltézských rytířů v ČR,
Dr. Ivo Graziani, vedoucí kanceláře velkošpitálníka.
   
Suverénní řád Maltézských rytířů (latinsky plným názvem Supremus Ordo Militaris Hospitalis Sancti Ioannis Hierosolymitani Rhodius et Melitensis,) je jedním z velkých rytířských duchovních řádů, který vznikl v 11. století na území křesťanského Jeruzalémského království ve Svaté zemi jako Řád rytířů svatého Jana v Jeruzalémě (latinsky Ordo Fratrum Hospitalis Sancti Ioannis Hierosolymitani) neboli Řád johanitů či hospitalitů (Fraternitas Hospitalaria). Byl jedním z největších a nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku. S jeho mocí a rozšířeností může být srovnáván jen Řád německých rytířů nebo ve středověku zaniklý Řád templářů. Označení „maltézští rytíři“ získal po přesídlení centra řádu na ostrov Malta.
Suverénní řád Maltézských rytířů (zkráceně Maltézský řád), má v současné době sídlo v Římě. Řád se dnes mezinárodně dělí do velkopřevorství, převorství a podpřevorství. Jeho současná činnost má převážně charitativní charakter.
V Českém království byla první komenda zřízena ve 12. století a existuje nepřetržitě dodnes. Zastoupení řádu v České republice má statut velkopřevoství, se sídlem v Praze na Velkopřevorském náměstí.

Foto: Vít Pernica

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem