Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pozvánka na slavnostní otevření areálu HZS ČR v Jihlavě

27. 11. 2015 (Nicole Zaoralová) - Slavnostní otevření nového areálu HZS ČR v Jihlavě proběhne dne 2. prosince 2015 od 9:30 hodin v Kosovské ulici č. 3 v Jihlavě. Na začátek je připravena exkurze po areálu s představením nejzajímavější techniky, poté bude následovat slavnostní předání za účasti generálního ředitele HZS ČR a čelních představitelů sboru, dále budou účastni zástupci z řad vedení Ministerstva vnitra, Ministerstva pro místní rozvoj, Centra pro regionální rozvoj a ostatních složek Integrovaného záchranného systému. Tento areál byl vybudován na ploše 28.768 m2 a nacházet se v něm bude několik strategicky důležitých objektů. Ti, kdo na slavnostní otevření do Jihlavy zamíří, se mohou těšit i na ukázku jízdy v polygonu pro brodění. 


 

Během pouhých 9 měsíců byl v Kosovské ulici v Jihlavě vybudován na 28.768 m2 naprosto unikátní areál. Areál bude sloužit Hasičskému záchrannému sboru ČR a nacházet se v něm bude hned několik strategicky důležitých objektů.

Sídlo zde bude mít záchranná rota HZS ČR. Celkem 43 příslušníku Záchranného útvaru HZS ČR zde bude 24 hodin denně připraveno vyjet okamžitě na pomoc, pokud dojde k mimořádné události (zejména povodni) vyžadující nasazení těžké a speciální techniky, kterou záchranný útvar disponuje. Všichni příslušníci jsou také speciálně školeni pro tyto zásahy.  Pro potřeby roty jsou zde vybudovány prostory pro garážování techniky, zásobníky pohonných hmot, nachází se zde také zpevněná plocha a přístřešek pro tankování a další manipulační plochy.

Areál vytvoří nové skladové prostory prostředků pro humanitární pomoc občanům ČR. K okamžitému výdeji zde bude připravena materiální a věcná pomoc a prostředky pro nouzové přežití obyvatelstva v případě velkých mimořádných událostí, převážně povodní. Současně bude sklad vybaven potřebnou manipulační, skladovou a dopravní technikou.

Velkou zajímavostí je polygon pro zkoušky jízdy v klidné vodě. Ten byl vybudován za účelem testování a zkoušek požárních automobilů a techniky, která je během zásahů používána v podmínkách jízdy ve vodě a to zejména při povodních.

To vše v rámci projektu Připravenost HZS ČR k řešení povodní, který je spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně z Integrovaného operačního programu.

Jihlava byla zvolena jako strategické místo uprostřed České republiky, hned u dálnice D1. Pokud je potřeba rychle vyslat speciální síly a prostředky Záchranného útvaru, bylo možné je zatím vysílat pouze z Hlučína (Moravskoslezský kraj) a ze Zbiroha (Plzeňský kraj). Dojezdová vzdálenost byla ale například v případě některých živelních pohrom, příliš dlouhá. V takových případech je potřeba nasadit těžkou techniku okamžitě. Česká republika bude díky otevření areálu v Jihlavě plošně pokryta tak, aby bylo možné v relativně krátkém čase zasáhnout pomocí těžké a speciální techniky na jejím celém území. Zasahovat budou příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR, jehož jedna rota zde bude dislokována. Stejným způsobem se díky skladu humanitární pomoci dostane v případě nutnosti rychleji k občanům materiální pomoc, pokud přijdou například povodně.“ vysvětluje generální ředitel HZS ČR brig. gen. Drahoslav Ryba.

Celý projekt je koncipován právě jako snaha o zkvalitnění řešení povodní, které naší republiku postihují již pravidelně. Zlepší se tak připravenost HZS ČR jako základní složky integrovaného záchranného systému na řešení rozsáhlých a bleskových povodní a dalších druhů mimořádných událostí tak, aby stejná kvalita, efektivnost a časová dostupnost záchranných a likvidačních prací, které hasiči zabezpečují, byla garantována občanům ve všech regionech České republiky.

Zkvalitní se tak nejen samotné řízení zásahu, ale i záchranné a likvidační práce při povodních a v neposlední řadě je pamatováno i na nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc.

V rámci slavnostního otevření areálu bude také představena nejzajímavější technika a věcné prostředky, které byly v rámci tohoto projektu pořízeny. Bude možné prohlédnout si například cisternové automobilové stříkačky se zařízením pro řezání vodním paprskem, velitelské automobily s pohonem 4x4, celokovové nebo nafukovací plavidlo, univerzální zemní stroj, kolový nakladač a různé typy kontejnerů (protipovodňový, týlový nebo sanitární) a také nejrůznější čerpadla vhodná pro čerpání z hloubky, pro dálkovou dopravu vody nebo kalová čerpadla.

Ti, kdo na slavnostní otevření do Jihlavy zamíří, se samozřejmě mohou těšit i na ukázku jízdy v polygonu pro brodění. Ten je dlouhý 54 metrů a hasičská auta se mohou brodit až v hloubce 1,6 metrů. Díky třem výkonným čerpadlům se tento polygon napouští pouze hodinu, rychlostí 5000 litrů za minutu. Hasiči tak mají unikátní možnost testovat svojí techniku pro reálné situace nejen při povodních.

Projekt, který ne nadarmo spadá do projektů označovaných „Velké projekty“ je opravdu největším projektem, který kdy HZS ČR realizovalo se spolufinancováním z Evropské unie. Jedná se o projekt za 1,425 mld. korun a v jeho rámci se otevírají nejen brány nového areálu, ale jednotlivé kraje budou vybaveny více než 360 kusy nové techniky a věcných prostředků pro řešení povodní. Pokud bychom chtěli dopočítat veškerý materiál a prostředky, které byly pořízeny, včetně těch, kterými budou vybaveny sklady, dostali bychom se až k počtu bezmála 1000 ks.

Základní informace o projektu Připravenost HZS ČR k řešení povodní je dostupná na:
http://www.hzscr.cz/clanek/faze-udrzitelnosti-zaverecna-informace-k-realizovanemu-projektu-pripravenost-hasicskeho-zachranneho-sboru-ceske-republiky-k-reseni-povodni.aspx

Upozornění pro novináře:
Na akci  a vjezd do areálu je nezbytná akreditace na níže uvedený kontakt.

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová

tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem