Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pozvánka na předání a představení nové techniky

Od příštího týdne přibude do výbavy Záchranného útvaru HZS ČR další speciální a mezi hasiči naprosto unikátní technika. Jedná se o pásový nakladač Cat 973D v úpravě steel mill, který je v „civilní“ verzi využíván v těžkém průmyslu pro práci se struskou a dalším žhavým materiálem. Ve službách hasičů bude tento nakladač určen především pro práce u velkých požárů a v situacích, kdy hrozí exploze výbušnin či tlakových lahví. 

Pořizovaný stroj má veškeré předpoklady pro práci v těch nejtěžších podmínkách. Pro manipulaci s různorodým materiálem je vybaven zesílenou rozevírací čelní lopatou o objemu 3 m3 a pásový podvozek mu umožňuje pohyb a manipulaci na zpevněných komunikacích i na nezpevněných površích. Jeho konstrukce je zesílena několika přídavnými pancéřovými pláty, které chrání nakladač proti účinkům případné tlakové vlny a odlétajícími střepinami. Velký důraz je kladen i na ochranu kabiny osádky. Ta je plně komfortní, vybavena např. klimatizací a termokamerou pro sledování teploty okolí, a přitom bezpečná díky zesílené konstrukci a speciálním sklům odolávajícím účinkům sálavého tepla a tlakové vlny. Samozřejmostí je zvýšená ochrana hydraulických rozvodů, palivového systému a veškerých pístnic proti mechanickým a tepelným účinkům. Nakladač je dále vybaven hasícím mechanismem, který v případě ohrožení chrání motorovou část a kabinu strojníka.

Nehledě na výše zmíněné ochranné prvky chránící obsluhu před negativními účinky požárů a případných explozí je možno s nakladačem pracovat za pomoci dálkového ovládání. Obsluha tak může sledovat situaci v okolí nakladače díky bezdrátovému přenosu obrazu z instalovaných kamer a činnost stroje ovládat z bezpečné vzdálenosti. Toho lze využít např. při zásazích se zvlášť vysokým nebezpečím exploze.

Obdobná technika Záchranného útvaru HZS ČR byla již v minulosti několikrát využita při velkých požárech seníků, skládek odpadů a skladů nejrůznějšího materiálu, kdy je tento ještě hořící vyvážen z místa hoření a následně hašen. První nasazení tohoto nakladače však očekáváme ve Vrběticích, kde naše jednotky společně s Policií ČR stále spolupracují na odstranění následků výbuchů muničních skladů, k nimž došlo před dvěma lety.

kpt. Ing. Ivo Adámek
OPŘJ, tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR
Telefon: 950 749 254
Mobil: 773 756 208
e-mail: ivo.adamek@zu-hlucin.izscr.cz

vytisknout  e-mailem