Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pozvánka na požární experiment

Ve čtvrtek 19. listopadu 2009 v Bohumíně proběhne velkorozměrová požární zkouška. Skutečně začne hořet v rodinném domě a přední čeští experti přitom budou sledovat parametry požáru a jeho účinky. Ideální příležitost pro to udělat si fotografie a video.  

Vážené kolegyně, vážení kolegové,
 
dovoluji si vás pozvat na unikátní požární experiment, který se uskuteční ve čtvrtek 19. listopadu 2009 v Bohumíně. Zájemci budou mít jedinečnou možnost z blízka sledovat vznik a rozvoj požáru v rodinném domě včetně následného zásahu hasičů.

 
A jaký je scénář experimentu?


V jídelně pro tyto účely k tomu vybraného rodinného domu začne hořet a požár se následně rozšíří do velké části prvního podlaží objektu. Na různých místech domu budou umístěna měřící zařízení, s jejichž pomocí budou přední čeští odborníci po celou dobu zkoušky měřit jednotlivé parametry požáru – teploty, hustotu toku tepla, koncentraci toxikantů, optickou hustotu kouře. Nainstalované video a termovizní kamery rovněž zachytí snižování viditelnosti zakouřením a změnu teplot. 


Jakmile se požár dostatečně rozšíří, připravená jednotka požární ochrany zasáhne a požár zlikviduje. Následovat bude obhlídka požářiště a sběr dat z měřící techniky pro následné vyhodnocení celého experimentu.Scénář zkušebního požáru i parametry objektu přibližně odpovídají skutečné mimořádné události, ke které došlo v jednom třípodlažním rovinném domě v Praze.

 
Tato velkorozměrová zkouška by měla odborníkům pomoci k ověření speciálního softwaru pro matematické modelování požárů na základě srovnání vypočtených a naměřených hodnot. Výsledky experimentu rovněž budou využity pro výuku a školení jak v rámci Hasičského záchranného sboru ČR, tak mezi širší odbornou veřejností.   

 
Tuto jedinečnou velkorozměrovou požární zkoušku připravili odborníci z Technického ústavu požární ochrany v Praze, Fakulty bezpečnostního inženýrství VŠB – Technické Univerzity Ostrava, HZS Moravskoslezského kraje společně s firmou Rockwool, a.s.

 

MapaMapa


 
Sraz pro novináře je v 11:00 ve školícím středisku v Bohumíně (Cihelní 769, Bohumín). Připraveno bude občerstvení a informační materiály. Předpokládá se, že zkouška skončí do 14:00.

 
Z bezpečnostních důvodů zástupce médií žádáme, aby byli vybaveni reflexními vestami a svou účast na této akci potvrdili do 17.11. na e-mail petr.kopacek@grh.izscr.cz nebo tel. 602 215 142.

 
Na setkání se těší   
 
kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí,
MV-generální ředitelství  
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:petr.kopacek@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem