HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pozor na požáry z rozmrazování

Meteorologové nám slibují tento víkend velmi mrazivé počasí s nejnižšími teplotami –8°až –13° Celsia a v pondělí dokonce – 16°C. Především v tomto období varují hasiči před požáry vzniklými rozmrazováním. Dochází totiž k náhlému snížení venkovní teploty a k zamrzání vodovodních potrubí, dopravních prostředků, přístrojů, strojů a armatur.

Ze statistiky požárů jsou známé případy, kdy lidé rozmrazují zamrzlé vodovodní potrubí zapálením slámy, kterou potrubí obloží. Zamrznout může i potrubí ústředního topení ve sklepě. Obdobně známe případy požárů dopravních prostředků, především nákladních automobilů a autobusů, které jejich řidiči rozmrazovali rozděláním ohně pod vozidly. Pomoc lidé hledají i v benzinové letlampě nebo horkovzdušné pistoli. Pamatujme na to, že hořlavé materiály v blízkosti zmrzlého potrubí se rychle vznítí.

Takový požár zaznamenali před časem například hasiči na Orlickoústecku. Pracovníci technických služeb rozmrazovali zamrzlé topení pomocí otevřeného ohně, který způsobil požár tepelné izolace sendvičové stěny mezi kotelnou na tuhá paliva a opravárenskou dílnou.

Známe ale mnohem bezpečnější způsoby. Je to rozmrazování horkou vodou, kdy zamrzlé potrubí, armaturu, či další předměty poléváme horkou vodou, nebo nám pomůže horká pára. Nejčastěji dochází k zamrzání vodovodních potrubí, kde lze doporučit především elektrické rozmrazování.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

rozmrazení-zdroj internet

rozmrazení-zdroj internet 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem