HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pozor na oxid uhelnatý, není vidět ani cítit

V pondělí 3. května jsme zasahovali v Přelouči. Na žádost zdravotnické záchranné služby vyjela místní profesionální jednotka do bytu, kde došlo k úniku oxidu uhelnatého. Hned po příjezdu začala jednotka s měřením koncentrace nebezpečného plynu. Jedna osoba byla již v péči zdravotníků, a poté odvezena do nemocnice. V druhé místnosti, kde byla naměřena vyšší koncentrace oxidu uhelnatého, hasiči uzavřeli přívod plynu k plynovému kotli a provedli přirozené odvětrání místnosti. 
Také uzavřeli hlavní přívod plynu do celého objektu a místo písemně předali majiteli s nařízením, aby zařízení nepoužíval do kontroly odborné firmy.

Oxid uhelnatý - je bezbarvý jedovatý plyn bez chuti a zápachu.
Při otravě bývají vždy nejprve pociťovány bolesti hlavy. Se zvyšujícím se množstvím oxidem uhelnatým dochází ke zhoršení koordinace, snížení pozornosti a poznávacích schopností. 

Pokud máte plynové vytápění, dodržujte lhůty kontroly plynových spotřebičů a spalinových cest. Nebezpečí hrozí zejména u otevřených spotřebičů, kde při samovolném uvolňování plynu může dojít k otravě. Topidla potřebují pro svou správnou funkci dostatečný přívod vzduchu.

Jana Poláková – asistentka, HZS Pardubického kraje
 

Odkazy do noveho okna

foto měření oxidu uhelnatého

foto měření oxidu uhelnatého 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem