HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry v přírodním prostředí vznikají také díky neznalosti předpisů

(11. 7. 2015) Hasiči zasahovali dnes v odpoledních hodinách u požárů trávy a klestí v obcích Vrbětice a Nedašov v okresu Zlín a obci Jalubí v okresu Uherské Hradiště. 

První požár v obci Vrbětice byl ohlášen na operační středisko hasičů ve Zlíně dne 11. 7. 2015 ve 14:30 hodin. Požární poplach byl vyhlášen profesionálním hasičům Ze Slavičína a z Valašských Klobouk a dále dobrovolným hasičům obcí Vrbětice a Vlachovice. Jednotky hasičů zasahovali od 14:41 hodin s třemi automobilovými cisternami a plameny uhasili v 15:19 hodin.
 
Vyšetřovatel hasičů zjistil, že vlastník pozemku spaloval na pozemku klestí. Oheň se však vymkl kontrole a rozšířil se na plochu asi 30 x 40 metrů. Vlastník se snažil šíření plamenů zamezit vlastními silami, ale po nerovném boji souboj vzdal a ohlásil požár hasičům.
 
Místo požáru bylo v dostatečné vzdálenosti od průmyslového areálu na zpracování munice.
 
I když požárem nevznikla žádná škoda, byl pachatel za svoji činnost vyšetřovatelem hasičů pokutován.
 
Druhý požár v obci Jalubí byl ohlášen hasičům v 16:21 hodin. Operační důstojník vyslal na místo hlášené události profesionální hasiče z Uherského Hradiště a dobrovolné hasiče obcí Jalubí a Traplice. K požáru vyjely celkem tři automobilové stříkačky.
 
Plocha požáru byla asi 10 x 10 metrů a k žádné škodě nedošlo. Požár byl uhašen za 11 minut od příjezdu první jednotky hasičů.
 
O třetím požáru v obci Nedašov byli hasiči informování v 16:33 hodin. Na zkrocení ohně byly vysláni profesionální hasiči z Valašských Klobouk a dobrovolní hasiči obcí Nedašov, Brumov a Valašské Klobouky. K požáru vyjely celkem opět tři automobilové stříkačky.
 
Požářiště bylo v době příjezdu hasičů na ploše asi 20 x 30 metrů. I zde byl požár beze škody.
 
Vyšetřovatel hasičů při podání vysvětlení pachatelem zjistil, že se požár vyvíjel podle stejného scénáře jako v obci Vrbětice. I v tomto případě byla udělena bloková pokuta.
 
Požáry v přírodním prostředí se vyznačují právní neznalostí osob, které provádí práce s otevřeným ohněm. Nejen, že není nahlášeno hasičům pálení v dané oblasti, ale ani není dodržováno Nařízení Zlínského kraje č. 3/2012. Zde je například uvedeno, že období od 1.4. do 31.10. je dobou zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. V tomto období je zákaz rozdělávání otevřených ohňů osobami mladšími 15 let v přírodním prostředí, kouřit mimo vyhrazená místa, odhazovat hořící nebo doutnající předměty, spalovat hořlavé látky na volném prostranství a používat pyrotechnické výrobky nebo obdobné výrobky využívající otevřený oheň.
 
Hasiči na základě posledních zjištění z požárů v přírodním prostředí vyzývají všechny osoby, aby na svých procházkách po lukách a lesích neodhazovali nedopalky cigaret.
 
Nařízení Zlínského kraje č. 3/2012 je volně přístupné na http://www.hzscr.cz/clanek/sluzby-verejnosti-legislativa-legislativa.aspx.
 
Během zásahu nedošlo k poškození techniky ani ke zranění zasahujících hasičů.
 
Autor: nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem