HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry v domácnostech v roce 2014

19. května 2015 - (Ivana Svitáková) - V roce 2014 vzniklo v soukromých domácnostech na území hl. m. Prahy celkem 227 požárů. Přímá škoda přesáhla 38 milionů korun, požáry si vyžádaly dva lidské životy a 112 zraněných.  

Ohořelý sporák, foto: archiv HZS hl. m. PrahyOhořelý sporák, foto: archiv HZS hl. m. Prahy
Požáry v domácnostech nejčastěji vznikají
při neopatrném používání otevřeného ohně, např. svíček, při kouření, používání vadných elektrospotřebičů, zanedbání čištění komínů, ale také při vaření, kdy zapomeneme na zapnutý vařič a např. dotyčný usne nebo odejde mimo domov.
 
 
 
 
 
 
 
 
Pořiďte si hlásič kouře
 
Buďte opatrní při vaření, ať nezapomenete zapnutý vařič, zkontrolujte si stav elektrických zásuvek, hlavně je nepřetěžujte, otevřený oheň, např. svíčku, nenechávejte bez dozoru.
 
Pořiďte si hlásič kouře, který vás včas akusticky nebo světelně upozorní na vznikající požár. Váš dům a jeho obyvatele ochráníte před možnými ničivými plameny.
 
 
 
 
 
 
Následkům požárů lze předejít
 
Po požáru v domácnosti, foto: HZS hl. m. PrahyPo požáru v domácnosti, foto: HZS hl. m. Prahy
Pořiďte si do domácnosti přenosný hasicí přístroj, kterým můžete vznikající požár uhasit a tak zabránit ztrátám na životě, zdraví i majetku.
 
 
 
 
Bydlíte li v bytovém domě, zjistěte si, zda jsou únikové cesty z domu volné a zda dokážete, za co nejkratší čas, dům opustit. Kouř se při požáru šíří velmi rychle a může vám cestu znesnadnit. Rozhlédněte se, kde máte v domě hasicí přístroje a zda jsou provozuschopné, stejně tak požární hydranty.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková

vytisknout  e-mailem