HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry svíček v adventním období

V průběhu celého roku vyjíždí hasiči k požárům od zapálených svíček. Tyto výjezdy však narůstají zejména v období Dušiček a před Vánoci v adventním čase.  

V neděli 29. listopadu 2015 jsme zapálili už první svíčku na adventním věnci. Než zapálíme další, měli bychom si uvědomit všechna rizika, která jsou s používáním otevřeného ohně doma spojená. Domovy jsou dnes doslova přeplněny vysoce hořlavými materiály. Koberce, čalounění, záclony – to vše je vyrobeno z umělých vláken, které snadno hoří.

Jen loni v prosinci evidují hasiči v Olomouckém kraji 106 požárů, z toho 36 požárů v domácnostech a obytných domech.

Příčina požárů od svíčky je velmi prostá. Svíčku umístíme kamkoli nás napadne, nemyslíme na žádnou nehořlavou podložku, a po zapálení na ni zapomeneme. Svíčka pak při dohořívání zapálí ubrus, televizi, nábytek, adventní věnec apod. To je i případ, který se odehrál první adventní týden v Hranicích. Z půdního prostoru rodinného domu v Drahotuších se v pondělí 30. listopadu 2015 začal kolem poledne valit dým. Hasiči po příjezdu zjistili, že v neděli večer si šli děti majitele zakouřit na půdu a zapálili si k tomu svíčku. Tu ale zapomněli uhasit a jak svíčka dohořela, zapálila kobereček, židli a další drobné věci na půdě. Naštěstí si ohně všimli kolemjdoucí, upozornili majitele a zavolali hasiče. Oheň se tak nestihl rozšířit a napáchat větší škody. 

Abyste prožili letošní advent a vánoční svátky idylicky a bez zbytečných požárů, dodržujte zejména tato pravidla:

Pečlivě volte místo, na které svíčku ukládáte

Svíčka by měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce, která brání přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem (např. chvojím adventního věnce, ubrusem, dřevěnou poličkou apod.). V této souvislosti stojí za upozornění, že adventní věnce bez ochranných podložek pod svíčkami mohou sloužit jen jako dekorace a v žádném případě bychom je neměli zapalovat. Riziko, že nám věnec vzplane, je velké.

Pamatujte na dostatečnou vzdálenost od hořlavých předmětů

Svíčku postavte vždy v dostatečné vzdálenosti od hořlavých předmětů. Svíčky nenechávejte u sedaček, záclon, závěsů apod. V tomto případě je také nebezpečný průvan.

Svíčky nikdy nenechávejte bez dozoru

Hořící svíčky nikdy nenechávejte bez dozoru. Totéž platí také pro aromalampy, u kterých může dojít k vyvření hořlaviny na podložku. I krátká nepozornost může mít za následek požár.

Svíčku vždy důkladně uhaste

Před odchodem z bytu nebo před tím, než jdete spát, zapálenou svíčku vždy důkladně uhaste.

Pozor na děti a zvířata

Děti a domácí mazlíčci by nikdy neměli zůstat sami v místnosti se zapálenou svíčkou. Při hře mohou hořící svíčku převrhnout. Stačí chvilka nepozornosti a může dojít k popálení nebo vzniku požáru.

Pořiďte si hlásič požáru

Malá plastová krabička je jednoduchým zařízením, které svou akustickou sirénou dokáže včas upozornit na vznikající požár.

Pozor při výběru adventního věnce a svíček

Velkou pozornost věnujte tomu, jaký adventní věnec kupujete. Věnec by neměl být vyroben z vysoce hořlavých materiálů – např. pilin nebo hoblin. Je třeba si však uvědomit, že po nějaké době, kdy máte věnec doma, je již zcela vyschlý a tím pádem i snadno vznětlivý. Na trhu existují speciální adventní svíčky, které jsou ošetřené voskovou vrstvou, která tak snadno neprohoří.

Co dělat v případě požáru?

Pokud přes všechna bezpečnostní opatření přece jen dojde k požáru, je třeba zachovat chladnou hlavu. Malý požár se můžete pokusit zlikvidovat vlastními silami. V takovém případě je nutné reagovat rychle, zamezit přístupu vzduchu a menší požár v zárodku uhasit improvizovanými prostředky, např. udusit botou, pokrývkami nebo jinými silnějšími textiliemi bez umělých vláken nebo vodou (pozor však na elektrické přístroje či věci napojené do elektřiny). V žádném případě nepřeceňujte své síly. Lidské zdraví je vždy cennější než majetek a rozhodně se nepokoušejte případný požár uhasit za každou cenu sami. Pokus zjistíte, že požár sami nemůžete uhasit, zavolejte hasiče na tísňovou linku 150 nebo 112.

Jak vypadá takový požár adventního věnce můžete vidět na videu

 

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

vytisknout  e-mailem