HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry od komínových těles

 
Hasiči v tomto období vyjíždějí stále častěji k případům, kdy dochází k požárům sazí v komíně. V lepším případě nedojde k poškození komínového tělesa a postačí nechat komín vychladnout. Přesto se před uvedením komína do provozu musí komín zkontrolovat osobou odborně způsobilou – kominíkem a musí o tomto být napsaná zpráva. V horším případě vysokou teplotou dojde k prasknutí komínového tělesa a možnému rozšíření požáru na celý objekt.
 
Počet požárů od komínového tělesa:
 
prosinec 2012
leden 2013
prosinec 2011
leden 2012
Počet
7
8
8
9
Škoda
2.215.000,-
5.100.000,-
112.000,-
65.000,-
uchráněno
12.000.000,-
26.580.000,-
1.100.000,-
4.300.000,-
 
Například mezi poslední výjezdy a bezesporu největší požár, patří požár rodinného domu v letošním roce, konkrétně 18. ledna 2013 v Kamenci u Poličky, kde došlo k požáru střechy objektu od komínového tělesa. Škoda byla předběžně stanovena na 5 milionů korun a uchránit se podařilo hodnoty ve výši přibližně 25 milionů korun.
Hasiči tedy připomínají, že otvory do komínového tělesa, takzvané sopouchy, je třeba opatřit keramickou vložkou nebo zděří stejného průměru jako mají kouřovody. Vlastní komínové těleso musí mít kompaktní nepoškozené zdivo, musí mít v každém případě povrchovou úpravu takovou, aby komín byl kompaktní, např. omítnutí. V případě že jsou viditelné spáry, musí být zatřeny, v nepřístupných místech popř. by měl být komín opatřen obkladem z nehořlavých hmot – to platí i pro nepřístupná místa, např. půdní prostory. Účelem není mít snad nejhezčí komín, ale pouze takováto úprava zajistí dokonalou neprostupnost vůči spalinám a přílišnému žáru. Právní předpis také jednoznačně předepisuje provedení vymetacích a vybíracích otvorů. Musí být opatřeny dvojitými plechovými nebo betonovými dvířky, nepoškozenými a dostatečně těsnými.
            K péči o komíny patří i jejich pravidelné čistění, které má význam nejen pro zachování požární bezpečnosti, ale i pro dokonalé využití topného média. Čištění komína bychom si měli zajistit, neboť dle Nařízení vlády č. 91/2010 se mají komíny u staveb, kde je celoroční provoz – rodinné domy apod. s výkonem topidla do 50kW, čistit nejméně 3x ročně s časovým odstupem minimálně 4 měsíce. Pokud bude komín čištěn častěji, je to jen dobře, ale v souladu s nařízením je de jureplatné čištění pouze s odstupem 4 měsíců.
V případě nedodržení zákonné povinnosti a zahoření sazí v komíně hrozí provozovateli  komínu pokuta a případné krácení pojistného, pokud je objekt pojištěn.
Ke znečištění komínů především přispívá nekvalitní palivo, v případě topení dřevem, je třeba, aby bylo nejméně dva roky zpracováno na topení proschlé. Když je dřevo čerstvé, má špatnou výhřevnost, dehtuje a komín se velice rychle zanese sazemi. Poté stačí trochu více zatopit a požár sazí v komíně je tu. Další možnou příčinou vzniku požáru může být výměna tepelného spotřebiče (kotel, krbová kamna, krbová vložka apod.) za výkonnější  a zkrácení kouřovodu do komína. Dříve lidé měli povětšinou kouřovod přes celou místnost, tím se spaliny v kouřovodu ochlazovaly a do komína nevstupovaly tak horké. Nyní jsou kouřovody kratší, kotle výkonnější i o více než 100% oproti původnímu spotřebiči a spaliny mají tak v komínu i třikrát vyšší teplotu.
Pokud dojde k požáru sazí v komíně je možné požár hasit ještě před příjezdem jednotek PO, a to pomocí suchých sypkých materiálů, zejména písek, nebo pomocí ručního hasicího přístroje práškového.  
 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem