HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči pořádají besedy nejen s dětmi, ale také se seniory

Co dělat, jak se zachovat a kam zavolat v případě vzniku požáru nebo jiné události se dozvídají žáci a studenti na školách v rámci preventivně výchovné činnosti. Příslušníci Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje se každý rok účastní desítek přednášek a besed na školách a učí mladé lidi, jak reagovat a co dělat v případě vzniku mimořádné události.
 
Na Trutnovsku se hasiči zapojili do preventivního projektu Hasík, který se zaměřuje na různé věkové skupiny žáků základních škol a studentů středních škol. Výuka je rozdělena podle ročníků do tematických bloků a hasiči formou her a praktických ukázek učí děti např. používání telefonní linky tísňového volání, jak správně nahlásit požár na tísňová čísla 150 a 112 nebo se děti seznamují s výstrojí a výzbrojí hasičů. Letos se hasiči zaměřili na 2. a 6. třídu základních škol ve Vrchlabí a Trutnově, kde proběhly celkem čtyři besedy, kterých se zúčastnilo téměř 70 žáků.
Hasiči také navštívili děti v dětském domově v Horním Maršově. V posledním školním týdnu před prázdninami se zapojili do projektového dne „Den s hasiči“ na základní škole v Radvanicích. Po provedené evakuaci školy hasiči ve spolupráci s místními dobrovolnými hasiči a zástupcem BESIP dětem předvedli techniku a prostředky používané při zásahu hasičů, zjišťování příčin požárů, připomněli zásady správného chování při mimořádných událostech, jak předcházet požárům, jak si správně přivolat pomoc, jak poskytnout první zdravotnickou pomoc a také jak se bezpečně chovat v silničním provozu.
 
Hasiči se ale nezaměřují jen na mládež, ale také na hodně opomíjenou skupinu obyvatelstva, a to jsou senioři. Na Trutnovsku příslušníci pracoviště prevence, ochrany obyvatelstva a krizového řízení Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje letos uspořádali sérii besed v Domovech důchodců v Tmavém Dole a Dvoře Králové nad Labem a v Domech s pečovatelskou službou v Úpici a Dvoře Králové nad Labem. Vzhledem k několika tragickým a nešťastným událostem v těchto zařízeních se hasiči zaměřili na hlavní zásady, jak se zachovat a co dělat v případě požáru. O besedy byl velký zájem a zúčastnilo se jich na 220 seniorů.
 
V besedách a přednáškách na tato témata budou hasiči i nadále pokračovat, a to nejen pro děti a mládež, ale také pro starší generaci našich občanů.
 
Foto: HZS Královéhradeckého kraje - územní odbor Trutnov
 
Odkazy do noveho okna

Besedy v Domovech důchodců (1)

Besedy v Domovech důchodců (1) 

Detailní náhled

Besedy v Domovech důchodců

Besedy v Domovech důchodců 

Detailní náhled

Den s hasiči, ZŠ Radvanice

Den s hasiči, ZŠ Radvanice 

Detailní náhled

Projekt Hasík

Projekt Hasík 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem