HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požární ochrana v bytových domech aneb Ruská ruleta o život i o peníze

7. díl – Jak se zachovat v případě požáru bytového domu? 

Požáry bytů a bytových domů jsou a nadále budou a bohužel v nich budou umírat lidé. Prostá pravda, kterou si málokdo chce připustit. Odůvodnění bývá zpravidla totéž: „proč by se to mělo stát právě mně nebo mým blízkým? Vždyť přece vždy hořelo u někoho jiného…“

Pohled hasiče je však trochu jiný. Na požáry se díváme obdobně jako policista na dopravní nehody nebo kriminální činy. To, co je pro někoho tragédií, je pro nás zaměstnáním. Požáry hasíme, vyšetřujeme, dokumentujeme, evidujeme, vyhodnocujeme. Díváme se na ně s nadhledem podle navyklých měřítek, je to prostě naše práce.

Smrt člověka u požáru však vždy vede k otázkám: Dalo se tomu zabránit? Co by se stalo, kdyby v ten okamžik jednal někdo nějak jinak? Jaký podíl viny nesou jedni a jaký ti druzí? Lze vůbec při požáru bytového domu postupovat tak, aby to bylo správně?

Mnoho norem a jiných předpisů řeší, jak se domy mají stavět, jakou požární odolnost mají mít stropy, stěny i dveře, kde mají být hydranty a hasicí přístroje nebo další požárně bezpečnostní zařízení, jak často se má co revidovat a kontrolovat. Co dělat v případě požáru nám však říká pouze nenápadný § 18 *) zákona o požární ochraně. Provést nutná opatření pro záchranu ohrožených osob, uhasit požár, jestliže je to možné, nebo provést nutná opatření k zamezení jeho šíření, ohlásit požár nebo zabezpečit jeho ohlášení, poskytnout osobní pomoc jednotce požární ochrany

Zdánlivě samozřejmé věci. Ovšem až poté, co si je přečteme takto pěkně popořadě.  Drtivá většina lidí z bytovek na otázku „Co budeš dělat, když bude hořet u tebe v baráku?“ - odpoví špatně. Někdo nejdříve uteče, někdo volá hasiče, jiný nejdříve hasí nebo zachraňuje majetek či zvířata, peníze a doklady. Vyhlášení poplachu v domě, evakuace a záchrana osob na prvním místě napadne málokoho. Jako bychom si zdraví a života ani nevážili.

Přesný návod na otázku z titulku vám tento článek nedá, neboť situací, možností
a variant může být tolik, že daná problematika by vydala na diplomovou práci, nebo ještě lépe -  náplň předmětu pro školní pololetí.

Každopádně pokud se nyní zamyslíte nad citovanými body § 18, jste na správné cestě k tomu, abyste byli připraveni a nebyli překvapeni.

*) text znění zákona je zkrácen, na obsah informace to však nemá vliv.  

mjr. Ing. Jan Novotný

vrchní komisař – vedoucí oddělení prevence

HZS Pardubického kraje

územní odbor Svitavy

Odkazy do noveho okna

požár bytu

požár bytu 

Detailní náhled

požár bytu1

požár bytu1 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem