HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár výškové budovy v Berouně

V neděli 7. srpna před půl třetí ráno přijala tísňová linka středočeských hasičů oznámení o požáru jedenáctipatrového bytového domu v Berouně. 

Oznamovatel uvedl, že vidí v horním patře budovy plameny vycházející z oken. Protože se již z prvotního ohlášení zdálo pravděpodobné, že se v bytě mohou nacházet lidé, rozhodlo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje o zvýšení poplachového stupně na druhý, ještě před příjezdem první jednotky na místo události. K události okamžitě zamířili profesionální hasiči z Berouna a Kladna společně s dobrovolnými jednotkami Hýskov, Chrustenice, Chyňava, Králův Dvůr, Tetín a Zdice.

Krátce po půl třetí dorazili na místo první hasiči a okamžitě zahájili průzkum. Na první pohled bylo jasné, že situace je velmi vážná, neboť ze dvou oken v desátém patře šlehaly vysoké plameny a po fasádě se požár blížil do horního bytu. Velitel nařídil evakuaci celého objektu. Současně vyslal útočný proud před hořící byt, aby co nejrychleji zjistil, zda se někdo nenachází uvnitř.

Skutečnost, že si požár vyžádá oběť na životě, byla patrná v okamžiku, kdy první jednotka dorazila ke vstupním dveřím do budovy. Zde se nacházela osoba bez známek života s poraněním typickým po pádu z velké výšky. Prioritou tedy bylo zachránit všechny ostatní a co nejrychleji dostat požár pod kontrolu. Jelikož počet evakuovaných osob rychle narůstal, byl povolán evakuační autobus ze Slaného. Z evidencí velmi pomohla Policie České Republiky. Celkem bylo nuceno opustit své obydlí 77 osob, přičemž 71 bylo evakuováno samovolně a 6 zachráněno zasahujícími hasiči z přímého ohrožení.

Hašení bytu probíhalo současně z výškové techniky i z chodby zevnitř objektu, přesto se z počátku nedařilo požár uhasit. Byt byl totiž požárem zcela zasažen a jeho lokalizace trvala více než dvě hodiny. Po ukončení hasebních prací bylo nutné nasadit přetlakovou ventilaci k odvětrání zplodin hoření, které se nacházely ve společných prostorách budovy.

Aby byly eliminovány škody po uhašení požáru, použili hasiči k odsátí přebytečné vody průmyslový vysavač, kterým vysáli hasební vodu v poškozeném bytě a následně v bytech pod požárem, kam část vody stihla protéct.

Co se v bytě přesně odehrálo, není dosud jasné, jelikož stále probíhá vyšetřování v součinnosti mezi Policí ČR, vyšetřovateli příčin požárů a experty z Technického ústavu v Praze. Předběžná škoda byla stanovena na šest milionů korun, s tím, že je pravděpodobné, že konečná škoda může být vyšší.

ppor. Ing. Jan Sýkora, Dis.
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001 - požár výškové budovy Beroun

001 - požár výškové budovy Beroun 

Detailní náhled

002 - požár výškové budovy Beroun

002 - požár výškové budovy Beroun 

Detailní náhled

003 - požár výškové budovy Beroun

003 - požár výškové budovy Beroun 

Detailní náhled

004 - požár výškové budovy Beroun

004 - požár výškové budovy Beroun 

Detailní náhled

005 - požár výškové budovy Beroun

005 - požár výškové budovy Beroun 

Detailní náhled

006 - požár výškové budovy Beroun

006 - požár výškové budovy Beroun 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem