HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár výškové budovy a problém se zaparkovanými auty na nástupní ploše

P Hradec Králové, Baarova (2).jpgHradec Králové – požár –  13. 9. 14:33
Šest jednotek hasičů bylo vysláno v neděli odpoledne k požáru v bytovém domě v Baarově ulici v Hradci Králové. Podle oznamovatele byly vidět z posledního patra výškové budovy šlehající plameny na balkóně. Požár zahasily jednotky použitím vnitřní hydrantové sítě v domě a využily také výškovou techniku s nataženým vysokotlakem. Hořelo na balkóně v posledním 13. patře budovy, požár hasiči rychle během několika minut lokalizovali. Kouř z balkónu se dostal do vnitřních prostor bytu, který jednotky odvětraly a následně provedly kontrolu objektu a střechy, zda nedošlo k nějakému poškození. Jednotky ještě dohašovaly ve vedlejším pokoji, kde došlo žárem k prasknutí okna a zahoření záclon. Likvidaci události pak ohlásil velitel zásahu v 15:18 hod.

V bytě se nacházela při požáru jedna osoba, při příjezdu hasičů už byla mimo bytovou jednotku. Byla předána do péče ZZS, nadýchala se zplodin hoření. Následně byla převezena do zdravotnického zařízení. Výše škody byla předběžně stanovena asi na 100 tisíc korun, uchráněné hodnoty představují asi jeden milion korun. Příčina vzniku požáru je předmětem vyšetřování, které provádí vyšetřovatel hasičů.

Kvůli požáru byli zalarmováni profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové, stanice Hradec Králové – Pražská a JSDH Třebeš, Plácky, Malšova Lhota a Plačice.

Hasiči se na místě události potýkali s problémem, že na nástupní ploše před domem parkovala osobní vozidla, která tam z pochopitelných důvodů nemají co dělat. Neukáznění řidiči parkují své automobily i na místech, kde je to zakázáno, čím dál častěji, a tím vystavují sebe a lidi ve svém okolí nebezpečí z prodlení při zranění, ohrožení života a také vyšším ztrátám na majetku. Nedostatek prostoru totiž brání bezpečnému použití výškové techniky potřebné k záchraně osob z vyšších podlaží a požární zásah trvá déle a je komplikovanější. Připomínáme, že zákon o požární ochraně v § 17, oddílu (3), odstavci d) ukládá fyzickým osobám v této souvislosti, že „fyzická osoba nesmí omezit nebo znemožnit použití označených nástupních ploch pro požární techniku“. Za nedodržení těchto povinností lze uložit fyzické osobě pokutu za spáchání přestupku až do výše 25 tisíc korun. Při řešení přestupků spolupracuje hasičský záchranný sbor s Policií ČR a městskou policií, které jsou věcně příslušné k řešení nesprávného parkování motorových vozidel.

Zásady správného parkování

  • parkujte tak, aby zůstala trvale volně průjezdná šířka příjezdové komunikace nejméně 3 m k objektům, k nástupním plochám a k požárním hydrantům
  • neparkujte před vstupem do objektu
  • neparkujte na nástupních plochách
  • neparkujte před nadzemními hydranty
  • neparkujte nad podzemními hydranty

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

P Hradec Králové, Baarova (1)

P Hradec Králové, Baarova (1) 

Detailní náhled

P Hradec Králové, Baarova (2)

P Hradec Králové, Baarova (2) 

Detailní náhled

P Hradec Králové, Baarova (3)

P Hradec Králové, Baarova (3) 

Detailní náhled

P Hradec Králové, Baarova (4)

P Hradec Králové, Baarova (4) 

Detailní náhled

P Hradec Králové, Baarova (5)

P Hradec Králové, Baarova (5) 

Detailní náhled

P Hradec Králové, Baarova (6)

P Hradec Králové, Baarova (6) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem