HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár vyhnal z Amazonu skoro 3000 lidí

Ve čtvrtek 1. prosince v 19.46 hodin byl na tísňovou linku středočeských hasičů oznámen požár ve skladu společnosti Amazon v Dobrovízi v okrese Praha-západ. 

Operační důstojník na místo události vyslal jednotku z centrální kladenské stanice a také dobrovolné hasiče z Hřebče, Hostouně a Hostivice. Po příjezdu jednotek k objektu byli už téměř všichni zaměstnanci venku a postávali v ochranných termofoliích v areálu firmy. Samovolná evakuace 2834 osob byla dokončena v krátké době a obešla se bez vážnějších komplikací.

Pouze tři lidé si stěžovali na potíže s dýcháním a s lehkou intoxikací zplodinami hoření byli převezeni zdravotnickou záchrannou službou na ošetření – dva do nemocnice v Kladně, jeden do pražského Motola.

Hasičům se v poměrně složitém skladovacím objektu podařilo po chvilce najít místo požáru, které bylo v horních dvou částech jednoho z regálů s uskladněným zbožím. Požár byl lokalizován ve 20.30 ručním hasicím přístrojem. Už v době průzkumu bylo v prostoru zasaženého skladu spuštěno stabilní hasicí zařízení.

Přímé škody byly předběžně vyčísleny na tři miliony korun, i když vlastním požárem bylo zničeno zboží v částce asi za sto tisíc, výrazně větší poškození napáchala voda ze sprinklerů. Uchráněné hodnoty se pohybují kolem dvaceti milionů. Na objasnění celé události spolupracuje vyšetřovatel HZS Středočeského kraje s kriminální policií, neboť jednou z možných variant vzniku požáru je i úmyslné zapálení.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem