HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár velkoskladu v Činěvsi na Nymbursku se škodou deset milionů

V neděli 24. září v půl desáté večer přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje ohlášení požáru objektu velkoskladu potravin a nápojů v obci Činěves na Nymbursku. 

K události byly vyslány profesionální jednotky z centrální hasičské stanice Nymburk a z hasičské stanice Poděbrady spolu s jednotkami sboru dobrovolných hasičů obcí Křinec a Městec Králové. Z kutnohorské stanice zároveň vyjel územně příslušný vyšetřovatel požárů. Ještě během cesty prvních jednotek byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, neboť plameny byly vidět z velké dálky. Do Činěvsi tak vyrazily posilové jednotky – podniku Správa železnic z Nymburka a dobrovolné sbory obcí Kněžice, Pátek, Rožďalovice, Sloveč a Vestec. Celkem k požáru mířilo dvanáct cisteren, automobilový žebřík, dva dopravní automobily a dvě velitelská vozidla.

Po příjezdu na místo bylo potvrzeno, že požárem je zasažena samostatně stojící budova o přibližném půdorysu 60x15 metrů a plameny šlehají téměř z celé střechy. Hasiči na jejich zdolání nasadili zpočátku dva vysokotlaké proudy a jeden C proud. Velitel zásahu si vyžádal další výškovou techniku, a tak nymburská Správa železnic poslala na pomoc automobilovou plošinu. Zásah by veden v dýchací technice, proto byl na její doplňování vypraven z centrální hasičské stanice Kolín automobilový nosič s protiplynovým kontejnerem.

Po dojezdu dalších jednotek bylo požářiště rozděleno na tři úseky, na kterých byly přidávány další proudy, a to nejen z vnějších stran budovy z ulice a ze dvora, ale také vnitřkem objektu. Na doplňování hasební vody do cisteren zřídila dobrovolná jednotka Kněžice na východním okraji obce u rybníka Zásadník čerpací stanoviště. Kvůli jeho posílení byl vyhlášen poplach dobrovolným hasičům obce Velké Výkleky, kteří vyrazili s cisternou. Do doby jejich dojezdu pomohla s doplňováním vody jednotka Sloveč.

V části budovy se propadly stropy, takže hasiči museli v tomto místě ukončit hašení vnitřkem a nasadili proudy z výškové techniky. Podařilo se také prozkoumat nezasaženou část, kde nebyla nalezena žádná osoba.  

Pět minut před třiadvacátou hodinou byla ohlášena lokalizace, po které velitel zásahu zredukoval počet vodních proudů. Kromě vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování začalo i rozebírání střešní krytiny a strhávání ohořelých trámů. Část hasičů se pustila i do rozhrnování hromady palet, kde možná požár vznikl. Jedním C proudem byla preventivně ochlazována střecha sousedního domu.

Asi dvacet minut před půlnocí začaly některé jednotky na pokyn velitele balit materiál a odjížděly na základny. Stále však pokračovalo vyhledávání ohnisek za použití termokamer a jejich dohašování z výškové techniky. Tyto práce pokračovaly také po půlnoci. Dovezeným průmyslovým vysavačem z Nymburka byla odsávána voda z přízemní prodejny s wellness zbožím, která sice nebyla přímo zasažena požárem, ale natekla do ní hasební voda.

Přímé škody na objektu, a to včetně skladu a bytové jednotky, byly předběžně vyčísleny na deset milionů korun, hasebním zásahem se podařilo uchránit majetek za dvacet milionů. Příčinu vzniku požáru oznámí vyšetřovatel po vyhodnocení všech získaných poznatků, došetřování události bude pokračovat v pondělí ráno.

O zálohu kolínské stanice se postarala dobrovolná jednotka Pečky, která byla v pohotovosti na své zbrojnici. Centrální hasičskou stanici zálohovali nymburští dobrovolní hasiči, kteří mají sídlo ve stejném areálu.

Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

001-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

002-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

002-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

003-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

003-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

004-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

004-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

005-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

005-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

006-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

006-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

007-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

007-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

008-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

008-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

009-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

009-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

010-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

010-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

011-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

011-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

012-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

012-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

013-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

013-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

014-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

014-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

015-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

015-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled

016-Požár ve firmě v obci Činěves na Nymbursku

016-Požár ve firmě v obci Činěves na Nym... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem