HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár velkého bytu seniorky v Kopřivnici od svíčky, žena v nemocnici

Požár velkého bytu seniorky v Kopřivnici od svíčky, žena v nemocnici
 
            Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v sobotu 7.3.2015 ráno v Kopřivnici (okres Nový Jičín) u požáru bytu 5+1 v prvním patře (2. NP) dvoupatrového obytného domu. Oheň zasáhl dvě místnosti, kouř poškodil zbytek bytu. V nemocnici skončila s podezřením na nadýchání kouřem seniorka (ročník 1929), která na dřevěném stole v obývacím pokoji zapálila svíčku. Právě od ní se požár rozšířil.
 
            Celková škoda byla předběžně vyčíslena na 1,4 miliony korun, hasiči svým rychlým zásahem uchránili majetek za 3 miliony korun.
 
            Operační středisko hasičů bylo o ohni v bytovém domě o 4 bytových jednotkách ve Wolkerově ulici informováno v sobotu před půl sedmou ráno. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Novém Jičíně, společně s ní tři jednotky dobrovolných hasičů - Kopřivnice, Štramberk a Příbor.
 
            Hasiči dostali oheň pod kontrolu během čtvrthodinky, dohašování s vynášením nábytku a dalších cenných věcí z bytu jim zabralo několik desítek minut. Plameny zničily dva pokoje (obývací pokoj a jídelnu), zbytek bytu byl zcela zakouřen zplodinami hoření. Částečně byly zakouřeny i společné prostory, tedy chodba.
 
            Obyvatelce bytu poskytli zasahující hasiči předlékařskou pomoc a pak jí předali týmu ZZS MSK. Seniorka byla odvezena do nemocnice v Novém Jičíně pro podezření na intoxikaci zplodinami hoření.
 
            Celková škoda byla předběžně vyčíslena na 1,4 milionu korun, zejména na bytě a vybavení (starožitný nábytek, elektronika atd.). Uchráněné hodnoty byly předběžně vyčísleny na 3 miliony korun - na půdě, střeše a vedlejším bytě, kam se mohl požár rozšířit.
 
            Špatně „zajištěné“ hořící svíčky bývají v Moravskoslezském kraji čas od času příčinou vzniku požárů v domácnostech, a to i s konečnými statisícovými škodami. Svíčku přitom stačí postavit v blízkosti bytových textilií, v nábytkových sestavách, nebo v průvanu a zapomenout na ni.
 
            Zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. V každém případě by měla být umístěna na stabilní ohnivzdorné podložce v dostatečné vzdálenosti od všech hořlavých materiálů. Základní zásadou zůstává neponechat zapálenou svíčku nikdy bez dozoru. A před denní či noční procházkou – raději vždy svíčku sfouknout.
 
Odkazy do noveho okna

pozarsvickaKoprivnice (NJ) (1)

pozarsvickaKoprivnice (NJ) (1) 

Detailní náhled

pozarsvickaKoprivnice (NJ) (2)

pozarsvickaKoprivnice (NJ) (2) 

Detailní náhled

pozarsvickaKoprivnice (NJ) (3)

pozarsvickaKoprivnice (NJ) (3) 

Detailní náhled

pozarsvickaKoprivnice (NJ) (4)

pozarsvickaKoprivnice (NJ) (4) 

Detailní náhled

pozarsvickaKoprivnice (NJ) (5)

pozarsvickaKoprivnice (NJ) (5) 

Detailní náhled

pozarsvickaKoprivnice (NJ) (6)

pozarsvickaKoprivnice (NJ) (6) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem