HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár ve výrobně nábytku na Mělnicku způsobil mnohamilionovou škodu

Pár minut po 14. hodině posledního červnového dne přijalo operační středisko středočeských hasičů informaci o požáru ve firmě vyrábějící nábytek pro zdravotnictví v Kostelci nad Labem na Mělnicku. 

Prvotní oznámení hovořilo pouze o silně zadýmeném prostoru v technické místnosti s měniči pro solární elektrárnu, jejíž panely jsou umístěné na střeše objektu, plameny vidět nebyly. Všichni zaměstnanci stačili budovu včas opustit, takže byli mimo ohrožení.

Operační důstojník na místo vyslal všechny jednotky z prvního stupně poplachu. Po dojezdu prvních zasahujících se ukázalo, že bude potřeba ještě další technika, hlavně pro hašení elektroinstalace solárních panelů, a také automobilové plošiny, aby bylo možné hasit požár i z vnější strany objektu.

Nakonec byl vyhlášen druhý stupeň poplachu, protože na místě zasahovalo celkem jedenáct jednotek: HZS Mělník, Mladá Boleslav, Neratovice a Stará Boleslav, HZSP SPOLANA Neratovice a SDH obcí Brandýs nad Labem, Kostelec nad Labem, Líbeznice, Neratovice, Veleň a Všetaty.

Na zdolání požáru hasiči nasadili práškové vedení a současně za pomoci dvou vodních C proudů chránili okolí, aby nedocházelo k dalšímu šíření plamenů. Po hodině a půl bylo zřejmé, že lokalizace bude hodně komplikovaná, protože požár se šířil střešní konstrukci. Velitel zásahu proto rozhodl o nasazení hasicích hřebů, díky kterým je možné se snáze dostat k ohniskům požáru v uzavřených konstrukcích.

Kolem půl páté byl požár lokalizován. Hasiči se pak zaměřili na dohašování izolací a částečně zasažené dřevěné konstrukce ve střešním meziprostoru. Zároveň začala i první redukce zasahujících jednotek. Zásah byl v půl deváté večer ukončen, na místě zůstala dobrovolná jednotka Kostelec nad Labem, která zajistí dohlídku do středečního rána.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 25 milionů korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Při zásahu si jeden dobrovolný hasič poranil kotník a byl k dalšímu ošetření převezen zdravotnickou záchrannou službou do Nemocnice Na Bulovce v Praze.

K zachování akceschopnosti pro případ vzniku další mimořádné události v regionu držely zálohu na svých zbrojnicích dobrovolné jednotky obcí Brandýs nad Labem, Neratovice a Stará Boleslav.

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem