HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár v rodinném domě na Novojičínsku

Požár v kotelně rodinného domu v Straníku na Novojičínsku dokládá, jak i požár menšího rozsahu může být nebezpečný svým průběhem a následky. V důsledku silného zakouření musela být jedna postižená osoba bydlící v domě zachráněna přes okno v přízemí. Z důvodu vážného poškození rozvodů inženýrských sítí se dům stal neobyvatelným pro jeho obyvatele, pro které muselo být zajištěno nouzové ubytování.

Nouzové volání ohlašující požár v kotelně rodinného domu přijalo operační a informační středisko HZS Moravskoslezského kraje v soboru 11. listopadu 2017 v 15:40 hodin. Na místo požáru do Nového Jičína, městské části Straník, bylo krátce na to vysláno 5 hasičských jednotek z blízkého okolí. Jedna jednotka HZS Moravskoslezského kraje z Nového Jičína a čtyři jednotky dobrovolných hasičů ze Straníku, Hodslavic, Štramberka a Mořkova.

Po příjezdu hasičů na místo události byl rodinný dům silně zakouřený, avšak jeho obyvatelé byli již před domem mimo ohrožení. Ještě před příjezdem hasičů se, i za pomoci sousedů, podařilo ze zakouřeného domu zachránit jednu postiženou osobu přes okno v přízemí.

Požár v kotelně rodinného domu hasiči uhasili pomocí dvou hasících proudů, pomocí přetlakového ventilátoru odvětrali celý dům a pomáhali majitelům domu vystěhovávat věci. Požár se podařilo likvidovat v 17:00 hodin. V důsledku vážného poškození rozvodů vody, elektrického proudu a kanalizace se ale v aktuálním počasí stal dům pro jeho obyvatele dále neobyvatelným. Hasiči proto ve spolupráci se zástupci města Nový Jičín museli pro jeho tři obyvatele zajistit nouzové ubytování.

Požár dřeva v kotelně byl způsoben nedbalostí při zatápění v peci. Škoda způsobená požárem byla předběžně stanovena na 50 tisíc korun.

por. Ing. Marek Gašparín, Ph.D.
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

vytisknout  e-mailem