HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár v panelovém domě způsobila vadná nabíječka k notebooku

V sobotu 14. ledna v časných ranních hodinách zasahovaly jednotky požární ochrany Středočeského kraje ve Vítkovické ulici v Nymburku, odkud byl nahlášen požár v panelovém domě. 

Informaci přijalo operační středisko deset minut před pátou hodinou ranní. Na místo byli vysláni nymburští profesionální hasiči se dvěma cisternami a výškovou technikou. Jako posily byly povolány jednotky SDH z Nymburka a Velkého Zboží, obě s cisternovými vozy.

Požárem byla zasažena kuchyň v bytové jednotce 3 + 1 v šestém patře. Celá místnost byla navíc silně zakouřena a hasiči v dýchací technice zasahovali ručními hasicími přístroji, zároveň měli do bytu natažené čtyři C proudy. K lepšímu odvětrání kuchyně byla nasazena přetlaková ventilace.

Požár byl rychle lokalizován, přibližně po dvaceti minutách od nahlášení. Za dalších padesát minut ohlásil velitel zásahu jeho likvidaci a po závěrečné kontrole termokamerou i ukončení zásahu.

Přímé škody způsobené požárem byly vyčísleny na 100 tisíc korun, uchráněné hodnoty na půl milionu. Událost se obešla bez zranění osob a nebylo nutné ani evakuovat obyvatele domu.

Podle vyšetřovatele por. Ing. Michala Macouna z HZS Mladá Boleslav požár vznikl od zdroje k přenosnému počítači, který byl zřejmě trvale v zásuvce pod proudem a přehříval se, což následně potvrdila i odborná expertíza pracovníků Technického ústavu požární ochrany v Praze. Nebezpečné jsou zvláště neoriginální „univerzální“ dobíječky, které lidé kupují na tržištích – a to ke všem možným přístrojům a spotřebičům. Určitě se vyplatí zdroje kontrolovat rukou, zda nejsou příliš horké, a v případě nedobíjení daného přístroje je i odpojovat ze sítě.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem