HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár v domově pro seniory byl cvičný

Hasiči ve Vysokém Mýtě nacvičovali v těchto dnech likvidaci požáru v Domově pro seniory Ledax Vysoké Mýto. Domov pro seniory slouží pro 100 ubytovaných osob a v každém poschodí je maximálně 25 ubytovaných osob. Hasiči museli počítat i s tím, že se zde nachází na každém patře přibližně 18 osob s omezenou schopností pohybu a dále zhruba 8 osob, které nejsou schopny samostatného pohybu. Dále se zde samozřejmě pohybuje i personál.

K cvičnému požáru došlo kvůli závadě na elektroinstalaci u používané varné konvice na pokoji ve čtvrtém nadzemním podlaží. Zakouřena byla i chodba objektu. Hasiči museli evakuovat tři osoby (figuranty), které nebyly schopny samostatného pohybu rozmístěných různě po budově. Dvě osoby byly evakuovány personálem na lůžku výtahem a na evakuační matraci po schodišti. Hasiči při cvičení zjišťovali, jaké mají dojezdové časy s mobilní požární technikou, taktiku řízení zásahu i spolupráci s personálem domova seniorů. Cílem cvičení bylo také ustavení mobilní hasičské techniky, použití dýchací techniky, pohyb hasičů ve složitě členitém objektu, a hlavně vyhledání a evakuace osob s omezenou schopností pohybu a osob neschopných samostatného pohybu.

Hasiči si v závěru cvičení prohlédli celý objekt domova pro seniory. Naopak zaměstnanci si po cvičení hasičů mohli sami vyzkoušet hašení pomocí hasicích přístrojů a podívat se i na to, jak se správně likvidují plameny, které vzplanou třeba na pánvi či v hrnci s rozpáleným olejem.

 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem