HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár střechy Rehabilitačního ústavu v Kladrubech

Ve středu 25. 5. 2016 v 9:00 hodin bylo zahájeno taktické cvičení jednotek požární ochrany. Fiktivní požár vznikl mezi půdní vestavbou a půdou, poté se rozšířil na střešní konstrukci (požár půdní vestavby a střešní konstrukce). Byl zjištěn kouř na čtvrtém patře, vrchní sestra vyslaná na místo zjistila silné zakouření a následný požár. Okamžitě informovala recepci, která vyhlásila požární poplach a zároveň předala informaci na linku 112. 

Sestry na oddělení začaly organizovat evakuaci a požádaly o pomoc zdravotnický personál z nižších pater budovy. V tu dobu se na oddělení nacházelo šest těžce postižených pacientů na vozíčcích (figuranti - studenti VŠ), jedna osoba schopná pohybu o berlích, zbytek byl schopen samostatné evakuace po schodištích. Evakuace byla ukončena po šesti minutách od vyhlášení poplachu, jak nahlásila vrchní sestra veliteli zásahu.

První jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Vlašim po příjezdu vytvořila dva proudy „C“, jeden po schodišti a jeden po žebříku AZ 30. Další přijíždějící jednotky dobrovolných hasičů z Kladrub, Trhového Štěpánova a Zdislavic vytvořily další proud po druhém schodišti a zajistily zprovoznění hydrantů. Kontrola funkčnosti hydrantů a jejich tlaku byla jedním z cílů cvičení. Po příjezdu AZ 30 ze stanice HZS Benešov, byl vytvořen další proud na hašení střechy.

Jako pozorovatel se cvičení zúčastnila i psycholožka z krajského ředitelství HZS SČK kpt. PhDr. Eva Biedermannová. Po ukončení cvičení se členové jednotek seznámili s objektem. Cvičení probíhalo za plného provozu ústavu. Na závěr vedoucí cvičení npor. Ing. Zdeněk Svoboda poděkoval vedení Rehabilitačního ústavu Kladruby za vstřícnost a spolupráci nejen při organizaci cvičení.

Rehabilitační ústav Kladruby leží na okraji Vlašimské kotliny 7 km severovýchodně od Vlašimi poblíž obce Kladruby.  Je to odborný léčebný ústav určený k poskytování ústavní celodenní komplexní rehabilitační léčby klientů po úrazech a operacích pohybového a nervového systému. Byl založen v roce 1932, za války sloužil jako vojenská nemocnice. V  době největších válečných ztrát bylo v ústavu až 1 200 německých vojáků. Po válce sloužil ústav jako sovětská repatriační stanice, kterou procházeli bývalí sovětští vojáci před návratem domů. Od roku 1947 ústav sloužil pro doléčování invalidů a postupně přecházel k léčení poruch pohybového ústrojí po operacích a úrazech. Všechny objekty jsou propojeny podzemními komunikacemi tak, aby i v nepříznivém počasí byly pro pacienty snadno dosažitelné. V ústavu jsou dva bazény (plavecký pětadvacetimetrový a bazén s pohyblivým dnem) a vířivka, tělocvična, kinosál, fitness a dvě menší tělocvičny. Jsou zde prodejny protetických pomůcek, potravin, pošta, učebny výpočetní techniky, kovárna, truhlárna, ruční dílny a mnoho dalších zařízení. Kapacita ústavu je 300 lůžek.

por. Mgr. Radek Svoboda
územní odbor Benešov

vytisknout  e-mailem