HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár střechy novostavby rodinného domu na Mladoboleslavsku

Požár střechy domu v obci Horní Stakory byl na tísňovou linku hasičů ohlášen 27. 10. 2012 v 16:10 hodin.  

Operační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje - Mladá Boleslav na místo události vyslalo dvě profesionální a dvě dobrovolné jednotky.

Jako první se na místo dostavila jednotka z Mladé Boleslavi. Bylo zjištěno, že se jedná o požár novostavby rodinného domu. Jednalo se o dvoupodlažní dům. Požár se při příjezdu nacházel tzv. střechou venku. Velitel zásahu proto na místo nechal povolat posilové jednotky. Zasažen byl prostor pod střechou sloužící jako půda. Dále se zde nacházely rozvody klimatizace a elektroinstalace. Dům byl na jižní straně střechy vybaven fotovoltaickými panely.

Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že osoby opustily dům před příjezdem. Dále bylo provedno bojové rozvinutí vnitřkem budovy.  Požární ohnisko se nacházelo pod střechou. Jednotky provedly zásah vysokotlakem a v dýchací technice. Během hašení byl kladen maximální důraz na kulturu hašení a bylo použito jen nezbytné množství vody.

Po uhašení plamenného hoření bylo prováděno odstraňování střešní krytiny a hledání skrytých ohnisek.Část jednotek byla VZ určena na evakuaci věcí z místnosti pod požárem. Díky tomuto rozhodnutí došlo jen k minimálním škodám, které by způsobila hasební voda a padající sádrokartonové stropy.

Současně s hasebním zásahem probíhalo také šetření příčiny vzniku požáru. Na základě zjištěných skutečností bylo rozhodnuto, že příčina bude předmětem dalšího šetření. To bude provedeno následující den ve spolupráci s Technickým ústavem požární ochrany Praha.

Vzhledem k rozsahu požáru byla předběžně odhadnuta škoda ve výši 2,5 mil. Kč a uchráněné hodnoty ve výši 5 mil. Kč.

Po likvidaci požáru bylo provedeno ve spolupráci s majitelem, který poskytl velkorozměrové plachty, zakrytí poškozené střechy. Tím bylo dotatečně zabráněno následným škodám, které by způsobily očekávané nepříznivé podmínky.

Tato mimořádná událost se naštěstí obešla bez zranění.

Zasahující jednotky a texhnika:

HZS Mladá Boleslav         CAS 24 T-815, CAS 32 T-815, AZ 37 Iveco
HZS Mnichovo Hradiště    CAS 15 Mercedes, CAS 32 T-815
JSDH Kosmonosy             CAS 25 RTHP
JSDH Bakov nad Jizerou  CAS 32 T-815

por. Ing. Michal Macoun
vyšetřovatel požárů ÚO Mladá Boleslav

Odkazy do noveho okna

IMG_1783

IMG_1783 

Detailní náhled

IMG_1785

IMG_1785 

Detailní náhled

IMG_1802

IMG_1802 

Detailní náhled

IMG_1808

IMG_1808 

Detailní náhled

IMG_1812

IMG_1812 

Detailní náhled

IMG_1813

IMG_1813 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem