HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár stodoly na Kutnohorsku likvidovalo pět jednotek hasičů

V neděli 13. září ve 3.57 hodin přijala tísňová linka Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje informaci o požáru stodoly v obci Chlum, která patří pod Staňkovice nedaleko Uhlířských Janovic v okrese Kutná Hora. 

Operační důstojník k události vyslal jednotky profesionálních hasičů ze stanic Uhlířské Janovice a Kutná Hora a zároveň byl vyhlášen poplach jednotkám sboru dobrovolných hasičů obcí Rataje nad Sázavou, Uhlířské Janovice a Sázava. Celkem tak bylo k požáru povoláno pět jednotek se šesti cisternami a třemi kusy výškové techniky.

Po příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že požárem je kompletně zasažena stodola o půdorysu 20x8 metrů s eternitovou střechou. Hasiči nejprve vytvořili dopravní a následně útočné vedení, pomocí kterého se podařilo těsně před pátou hodinou dostat požár pod kontrolu. Následovalo vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery a jejich postupné dohašování.

Okolo půl šesté začal velitel zásahu redukovat počet jednotek s tím, že po sedmé hodině zbyla na místě už jen dobrovolná jednotka Uhlířské Janovice, která bude po dobu 24 hodin zajišťovat dohlídku požářiště. V 7.11 hodin byla operačnímu středisku ohlášena likvidace.

Po osmé hodině proběhlo došetření události, které potvrdilo, že příčinou vzniku požáru byla technická závada traktůrku uskladněného uvnitř stodoly. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 400 tisíc korun. Včasným zásahem se podařilo uchránit sousední hospodářské objekty v hodnotě jednoho milionu korun, rodinný dům přímo ohrožen nebyl. Celá událost se obešla bez zranění.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem