HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár stáje ve Skránčicích na Klatovsku

1FOTOGALERIEV pondělí 7. srpna 2017 čtyři minuty před jedenáctou hodinou dopoledne vyslalo operační středisko hasiče ze stanic Horažďovice, Klatovy a Sušice do Skránčic u Zavlekova k požáru zemědělského stavení. Zároveň vyhlásilo poplach dobrovolným hasičům v obci i okolí (jednotkám SDH Horažďovice, Kolinec, Malý Bor, Mlázovy, Nalžovské Hory, Plánice, Sušice). Na všechny stanice HZS musely být svolány zálohy z řad příslušníků i dobrovolných hasičů.

Oheň zasáhl stáj s uskladněným senem v půdním prostoru a přístavek plný balíků slámy. Navazující stodola a obytná část budovy je od stáje oddělena protipožární zdí a hasičům se povedlo ji před požárem uchránit.

Ze stáje hasiči vyvedli do bezpečí veškerý dobytek - asi 10 kusů skotu a kozla.

Hořící balíky pomohl zemědělec vyvézt na volné prostranství, kde je hasiči rozebírali a postupně dohašovali. Lokalizaci velitel zásahu ohlásil chvíli po čtvrt na jednu po zhruba hodině zásahu.

Hasiči zřídili čerpací stanoviště na nedalekém rybníku Bradava. Odtud dováželi vodu k požářišti kyvadlově. Velitel zásahu požádal prostřednictvím KOPIS Policii ČR, aby zajistila bezpečnost provozu k okolí. 

Teprve až po osmé hodině večer se některé jednotky začaly vracet na své základny a byla zrušena pohotovost na stanicích. Hasiči dohlíželi na požářiště po celou noc.

Příčina vzniku požáru je v šetření, prověřuje se nedbalost při obsluze topidla. Škody byly zatím odhadnuty na 1 milion korun.

DĚKUJEME - DOPIS PRO ZASAHUJÍCÍ HASIČE

Vážení,

rádi bychom touto cestou poděkovali velení zásahu a všem dalším členům jednotek HZS Klatovy, HZS Hražďovice a HZS Sušice i dobrovolným hasičům za obětavou práci při hašení požáru stodoly našeho hospodářského stavení ze dne 7. srpna ve Skránčicích – Nové Hospodě. Náš velký dík patří stejně tak i všem dalším osobám z řad SDH z okolí, které se záchrany účastnily, nebo kterých se jakkoli dotkla vyhlášená pohotovost.

Tento zásah pomohl tomu, že se neštěstí obešlo bez ztrát na životech a zdravotních újmách lidí i zvířat, a že přispěl k minimalizaci možných škod.

Velmi si vážíme této pomoci, děkujeme za ni a do další činnosti přejeme vše dobré.

Rodina Šmrhova

vytisknout  e-mailem