HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár skladovací haly způsobil desetimilionovou škodu

V úterý 11. února v 3.42 hodin byl na operační středisko středočeských hasičů oznámen požár skladovacích prostor v Úvalech v okrese Praha-východ. 

Protože prvotní informace hovořily o budově u nádraží, která podle oznamovatelů byla požárem zachvácena v plném rozsahu, nařídil velitel zásahu vyhlášení druhého poplachového stupně. Na místo tak kromě profesionálních i dobrovolných jednotek ze Středočeského kraje byly v rámci mezikrajské spolupráce povolány také profesionální i dobrovolné jednotky z Prahy, včetně drážních hasičů.

Dalším průzkumem bylo zjištěno, že požár zasáhl skladovací halu o půdorysu 30x15 metrů, která sousedila štítovou zdí s ubytovnou. Z té hasiči preventivně evakuovali devět osob, pro které vyslali z mladoboleslavské stanice evakuační autobus. Zásah probíhal třemi C proudy i za použití výškové techniky. Její nasazení však omezoval silný vítr, který komplikoval vlastní hasební práce i tím, že značně podporoval plamenné hoření. Další komplikací na místě zásahu bylo dovážení hasební vody. V blízkém okolí se nenacházel žádný vodní zdroj, a tak bylo nutné povolat další cisterny k zabezpečení kyvadlové dopravy vody.

Krátce před šestou hodinou byl na místo vyslán také kontejner kombinovaného hašení a týlový kontejner k zabezpečení zázemí pro zasahující hasiče. Z důvodu velkého počtu zasahujících jednotek byl vyhlášen třetí poplachový stupeň.

Kolem půl osmé hasiči přistoupili k rozebírání střešní konstrukce a vyhledávání skrytých ohnisek, jelikož plamenné hoření už nebylo viditelné. Před osmou hodinou byla velitelem nahlášena lokalizace, požár se dále nešířil. Následně začala redukce zasahujících jednotek a požární poplach byl snížený na druhý stupeň. K dohašování skrytých ohnisek používali hasiči D systém spolu s hasicími hřeby.

Hodinu po poledni se na místě sešli hasičští vyšetřovatelé spolu s pracovníky Technického ústavu požární ochrany Praha a začalo došetřování příčiny vzniku požáru, ta bude známa po vyhodnocení všech výsledků. Škoda, kterou požár způsobil, byla předběžně vyčíslena na deset milionů korun. Při požáru ani při následném zásahu nebyl nikdo zraněn.

Před třetí hodinou odpoledne velitel zásahu provedl závěrečný průzkum, a protože nebyla nalezena žádná další ohniska požáru, bylo místo zajištěno a předáno majiteli s nařízenou 24hodinovou dohlídkou nad požářištěm.

Zasahující jednotky
Středočeský kraj:
HZS Český Brod, Mladá Boleslav, Stará Boleslav a Říčany
JSDHO Brandýs nad Labem, Čelákovice, Doubek, Jirny, Nové Jirny, Rostoklaty, Sibřina, Škvorec a Úvaly
Hlavní město Praha:
HS-10 Satalice
HZSP Správa železnic Praha
JSDHO Klánovice a Újezd nad Lesy

por. Ing. Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem