HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár rozsáhlého objektu v Mělníku hasilo osmnáct jednotek i s Cobrou

Blíže nespecifikovaný požár v ulici Ve Žlábkách v jižní části Mělníka byl na tísňovou linku středočeských hasičů oznámen ve středu 17. října v 15.44 hodin. 

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události vyslalo profesionální hasiče z Mělníka se dvěma cisternami a velitelským vozidlem. Vzápětí na linku 112 zavolal oznamovatel, který upřesnil, že hoří celá střecha rozlehlého neobývaného domu. Proto byl okamžitě vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a k události vyjely další profesionální a dobrovolné jednotky.

Mělnická jednotka byla na místě do sedmi minut od ohlášení požáru, kdy už ale plameny přeskočily na střechu sousedního navazujícího objektu. Velitel zásahu rozhodl o nasazení několika vodních proudů a zároveň nechal vyhlásit třetí poplachový stupeň. K požáru tak postupně zamířili profesionální hasiči z Neratovic a Staré Boleslavi, jednotka podniku SPOLANA Neratovice a jednotky SDH Cítov, Dolní Beřkovice, Kly, Lužec nad Vltavou, Mělník Blata, Mělník Mlazice, Mělník Vehlovice – Chloumek, Střemy, Všetaty a Želízy. Kromě další techniky měl velitel zásahu k dispozici osmnáct cisteren a čtyři automobilové plošiny.

Na zdolání plamenů bylo nasazeno sedm proudů ze země a z nastavovacích žebříků a další dva z výškové techniky. Hlavní ohniska však byla ve střešní konstrukci, ke které se kvůli krytině z vlnitého plechu hasiči těžko dostávali. O pomoc tak byli požádáni kolegové z HZS hlavního města Prahy, kteří do Mělníka vyslali z centrální stanice HS-1 Sokolská jednotku s Cobrou. Se speciálním hasicím zařízením, které svým ostrým vodním paprskem dokáže proříznout různé materiály, vyrazila k požáru také mladoboleslavská jednotka podniku ŠKODA AUTO a.s.

I díky nasazení Cobry se po třech hodinách podařilo požár lokalizovat s tím, že hasiči zabránili rozšíření plamenů do celé střechy přilehlého objektu. Po lokalizaci nechal velitel zásahu snížit poplachový stupeň na druhý a začal s redukcí jednotek. Na místo se dostavil zástupce mělnické radnice, který dovezl ochranné nápoje. Pomoc nabídl také Oblastní spolek Českého červeného kříže, který hasičům zajistil stravu a teplý čaj.

V deset večer byl zásah ukončen. Hasiči do té doby rozebrali střechy navazujících objektů, kde byla krytina z tašek, zkontrolovali všechna místa termokamerou a zlikvidovali několik drobných ohnisek. Po snížení stupně požárního poplachu na první pak zbylé jednotky začaly balit materiál a postupně odjížděly na své základny. Dohledem do rána byla pověřena dobrovolná jednotka Mělník Vehlovice – Chloumek, které ponechal velitel zásahu k dispozici plošinu s obsluhou z mělnické stanice. Pokud bude při ranní kontrole vše v pořádku, bude operačnímu středisku ohlášena likvidace a objekt bude předán majiteli.

Přímé škody jsou podle vyšetřovatele 200 tisíc korun, včasným zásahem se podařilo uchránit majetek za 700 tisíc korun. Jako příčinu vzniku požáru uvedl cizí zavinění osobami, které se v objektu pohybovaly nelegálně. Událost se obešla bez zranění.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem