HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár rodinného domu skončil tragédií

Aktualizováno 1. října v 10 hodin 

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim a Pardubice a HZS hl. města Prahy
 
K požáru rodinného domu do Trhové Kamenice vyjížděli v pondělí 30. září v 9.17 hodin profesionální hasiči z Hlinska, Pardubic, Chrudimi, Seče a hl. města Prahy a dále dobrovolní hasiči z Nasavrk, Hlinska, Trhové Kamenice i Slatiňan. Majitel domu utrpěl zranění a do příjezdu zdravotnické záchranné služby byl v péči místních obyvatel. Na místo byl povolán i vrtulník Letecké záchranné služby. Záchranáři prováděli resuscitaci, ale po několika desítkách minut lékař konstatoval u muže smrt. Při požáru byla zraněna jedna osoba, která se nadýchala jedovatých zplodin hoření.
Plameny zasáhly půdní prostor domu. Hasiči ihned nasadili potřebné proudy vody k likvidaci požáru. Postupně bylo nutné rozebrat prohořelé stropy domu.  K odhalení skrytých ohnisek hasiči použili termokameru. Jelikož se při rozebírání zjistilo, že střecha objektu je dvojitá (plechová a na ní betonová střešní krytina), hasiči nechali na místo povolat speciální hasicí zařízení Cobra z HZS Praha (pardubická CObra je mimo provoz). Zařízení slouží k proniknutí skrz pevnou překážku do uzavřeného prostoru za pomoci vysokotlaké vody s příměsí abraziva. Abrazivo, tedy malé částečky, které mají ostré hrany, a které jsou v tomto případě přiměšovány ze zásobníku do tlakové vody a velkou rychlostí jsou vrhány proti pevné překážce, kterou narušují, až jí zcela prostoupí. Zařízení Cobra je schopné pomocí vysokotlakého proudu vody s abrazivem proříznout jakoukoliv konstrukci. Pro toto zařízení není problém proříznout betonovou skruž, silnostěnný plech nebo dřevěnou desku. Zařízení lze využít při hašení požárů bytů, kde proud vody prořízne do místnosti otvor o poloměru cca 2 mm a tímto otvorem se do místnosti vpraví voda roztříštěná na miniaturní kapičky, které s minimální spotřebou vody požár uhasí.
Na místě události stále probíhají hasební práce. Hasiči se v podkroví potýkají s obrovským vedrem. Musejí se častěji střídat a likvidace požáru je fyzicky velmi náročná. Jelikož hasiči musí používat dýchací přístroje, je zde velká spotřeba dýchací techniky. Z rodinného domu byl vynesen nábytek, aby nedošlo k jeho poškození. Během pozdního odpoledne došlo ke zřícení střešní konstrukce. Nikdo ze zasahujících hasičů nebyl zraněn. Hasiči byli postupně vystřídani novými posilami. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 19.52 hodin a zcela byl zlikvidován v úterý v 7.52 hodin. Škoda byla předběžně vyčíslena na jeden milion korun. Příčina vzniku požáru je vyšetřována - stanoveny jsou nyní dvě verze nedbalost a závada na elektroinstalaci.
 
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem