HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár rodinného domu na Nymbursku likvidovali hasiči ze dvou krajů

Ve středu 24. října ve 13 hodin přijala linka tísňového volání HZS Středočeského kraje informaci o požár udírny a části přístřešku rodinného domu ve Střihově, který leží v katastru obce Sloveč v okrese Nymburk. 

Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanic Nymburk a Poděbrady a jednotku sboru dobrovolných hasičů obce Sloveč. Po vyslání těchto jednotek přijalo operační středisko několik dalších telefonátů s tím, že se požár rozšiřuje i na rodinný dům. Proto byl v rámci mezikrajské výpomoci vyžádán výjezd také jednotky HZS Královéhradeckého kraje ze stanice Nový Bydžov a dobrovolné jednotky z Chlumce nad Cidlinou.

I když první jednotka byla na místě události už za osm minut od ohlášení, tak se požár vlivem silného větru rychle šířil a stačil zasáhnout už i střechu domu. Velitel zásahu proto vyhlásil druhý stupeň požárního poplachu. Na místo tak postupně vyjely ještě jednotky sboru dobrovolných hasičů Městec Králové, Kněžice a Chroustov. Ze sousedního kraje na pomoc vyrazila dobrovolná jednotka obce Hlušice.

Hasičům se podařilo dostat požár pod kontrolu pomocí dvou vysokotlakých a jednoho C proudu. Při hasebních pracích byla z domu vynesena propanbutanová láhev. Krátce před půl třetí byla velitelem zásahu ohlášena lokalizace požáru. Následovalo vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery a jejich dohašování. Hasiči zásah ukončili okolo půl čtvrté, na místě byla ponechána pouze jednotka Sloveč na dohlídku.

Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na jeden milion korun, hasičům se podařilo uchránit majek za dva a půl milionu. Příčinou vzniku požáru bylo zalétnutí jisker z udírny vlivem silného větru.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem