HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár přístřešku a střechy rodinného domu na Berounsku

V noci na úterý 9. března v 1.38 hodin převzalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje v Kladně tísňové volání o požáru přístřešku u rodinného domu v obci Kleštěnice, která patří pod Komárov v okrese Beroun. 

K události byly vyslány jednotky profesionálních hasičů z Hořovic a Berouna. Na pomoc vyjely také jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Komárov, Žebrák a Chaloupky.

Jednotka Hořovice byla na místě požáru jako první – za devět minut od vyhlášení poplachu. Velitel zásahu zjistil požár přístřešku o přibližném půdorysu 8x4 m v plném rozsahu a asi jedné čtvrtiny sedlové střechy jednopodlažního rodinného domu. Hasiči zahájili zásah v dýchací technice a z hořovické CAS 20 Scania byl ihned nasazen vysokotlaký proud na půdu RD a dva D proudy na likvidaci požáru přístřešku. Po dojezdu místní JPO III Komárov byl nasazen druhý vysokotlaký proud a další D proud spolu s pěnícím zařízením PRO/pak. Po dojezdu automobilového žebříku ze stanice Beroun byl jeden z D proudů přesunut na sadu žebříku na hašení doutnajících trámů pod taškami, které museli hasiči rozebírat. Vyhledávání ohnisek probíhalo celou dobu zásahu pomocí termokamer. Lokalizace požáru byla ohlášena v 2.32 hodin, to znamená 45 minut od zahájení zásahu. Po dohašení požáru a průzkumu požářiště rozhodl v 4.15 hodin velitel zásahu o ponechání místní jednotky Komárov na dohlídku a ostatní jednotky se vrátily na základny.

Zásahem s použitím minimálního množství hasební vody byla uchráněna celá obytná část rodinného domu a větší část střechy odhadem za 5 mil. korun. Přímá škoda byla vyšetřovatelem stanovena na 450 tis. korun. Příčina vzniku požáru je v šetření HZS a PČR.

Vzhledem k mrazivému počasí, kdy teplota vzduchu klesala až k mínus 10 stupňům Celsia, lze konstatovat, že nasazení pouze proudů D a vysokotlaků významně přispělo nejen k minimalizaci škod vzniklých zásahem, ale i k minimální tvorbě ledovky na místě zásahu, což samozřejmě umožňovalo bezpečnější pohyb zasahujících hasičů.  Při zásahu nebyl nikdo zraněn a přivolaná posádka ZZS z Hořovic mohla odjet.

Technika na místě požáru:
stanice Hořovice: CAS 20 Scania, AZ 30 Mercedes-Benz
stanice Beroun:    CAS 30 T 815-7 (po dojezdu na místo vrácena zpět na základnu), AZ 30 Iveco Magirus a VEA Ford Ranger
Komárov:             CAS 25 Liaz
Žebrák:                CAS 25 Š 706 a CAS 32 T 815
Chaloupky:          CAS 25 Š 706

mjr. Ing. Milan Provazník
územní odbor Beroun

Odkazy do noveho okna

001 - požár rodinného domu

001 - požár rodinného domu 

Detailní náhled

002 - požár rodinného domu

002 - požár rodinného domu 

Detailní náhled

003 - požár rodinného domu

003 - požár rodinného domu 

Detailní náhled

004 - požár rodinného domu

004 - požár rodinného domu 

Detailní náhled

005 - požár domu

005 - požár domu 

Detailní náhled

006 - požá rodinného domu

006 - požá rodinného domu 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem