HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár přístřešku a hospodářské budovy likvidovali hasiči na Novojičínsku

Krátce po jedné hodině v noci na sobotu 13.10.2012 vyjeli hasiči na Novojičínsku k ohlášenému požáru přístřešku v obci Skotnice (NJ).
 
Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o požár přístřešku a hospodářské budovy na zahradě u rodinného domu ve Skotnici. Přístřešek měl rozměry 5x5 metrů, byl tvořen ocelovou otevřenou konstrukcí s pultovou střechou s krytina Onduline. Přístřešek navazoval jednou stěnou na zděnou hospodářskou budovu.
 
Požár se rozšířil na uskladněné suché dřevo na topení a na střechu přístřešku, pak na střechu hospodářské budovy, kde bylo v půdním prostoru uskladněné seno. Hospodářská zvířata z budovy (prase, koza, slepice) se majiteli podařilo z objektu vyvést včas a tak je zachránit.
 
Na místě požáru zasahovali profesionální hasiči z novojičínské stanice HZS MSK a HZS Letiště Ostrava a dobrovolní hasiči jednotek obcí Petřvald a Příbor. Požár se po půl hodině podařilo lokalizovat. Hasiči vynesli z přístřešku uskladněné seno a soustředili se na dohašování malých ohnisek požáru. Krátce po půl páté ranní byl požár likvidován. Na místě byla ponechána příborská jednotka na dohled po požáru. 
 
A jaká byla pravděpodobná příčina? Tu zjišťovali na místě vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR. Zjistili, že na okraji přístřešku byla zděná udírna s topeništěm uvnitř přístřešku. Majitel den před požárem v udírně udil maso. Po 17. hodině udit přestal, maso vyndal a ponechal topeniště vyhasnout. V místě požáru již po té nikdo nebyl. Nejpravděpodobnější příčinou požáru bylo opětovné rozhoření uhlíků v topeništi a rozšíření požáru na zbytky dřeva před a v okolí topeniště.
 
FOTO: HZS MSK, Pavel Dvorský
 
Při požáru nebyl nikdo zraněn ani usmrcen. Podařilo se zachránit domácí zvířata z hospodářské budovy. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 300 tisíc korun.
Odkazy do noveho okna

2012_10_13_NJ_pozar_Skotnice_01m

2012_10_13_NJ_pozar_Skotnice_01m 

Detailní náhled

2012_10_13_NJ_pozar_Skotnice_02m

2012_10_13_NJ_pozar_Skotnice_02m 

Detailní náhled

2012_10_13_NJ_pozar_Skotnice_03m

2012_10_13_NJ_pozar_Skotnice_03m 

Detailní náhled

2012_10_13_NJ_pozar_Skotnice_04m

2012_10_13_NJ_pozar_Skotnice_04m 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem