HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár připravil majitele o střechu nad hlavou. Aktualizace

Sedm jednotek hasičů zasahovalo v nočních hodinách v obci Tlumačov na Zlínsku. Byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. 

Včera v 23:38 hodin přijal operátor tísňové linky krajských hasičů oznámení o požáru v průjezdu jednopodlažního rodinného domku v obci Tlumačov. Podle oznamovatele se v průjezdu domu nacházelo osobní vozidlo.
 
V 23:39 hodin byl vyhlášen požární poplach jednotce profesionálních hasičů stanice Otrokovice a současně i jednotkám dobrovolných hasičů obcí Kvasice a Tlumačov.
 
Do osmi minut od vyhlášení poplachu byli na místě profesionálové z Otrokovic. Už při příjezdu bylo vidět plameny šlehající z průjezdu domu. Požár zasáhl celý průjezd, jeho dřevěné stropy a osobní vozidlo, které v něm bylo zaparkováno. Za několik minut došlo k rychlému rozšíření plamenů do půdního prostoru ze senem a zasažení dřevěných konstrukcí střechy. Hrozilo také bezprostřední nebezpečí přenosu požáru na sousední dům.
 
Vzhledem k rozsahu a intenzitě požáru byly na místo události povolány další posilové jednotky dobrovolných hasičů z Otrokovic, Hulína, Kurovic a profesionálních hasičů z Kroměříže. V 23:53 hodin byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a na místo vyjel i velící důstojník ze Zlína. Celkem bylo nasazeno osm cisternových vozidel a automobilní žebřík. Z důvodu zvýšené spotřeby vody byla technika doplňována z místního hydrantu kyvadlovou dopravou.
 
Asi po půl hodině dostali hasiči požár pod svou kontrolu a zabránili jeho rozšíření do interiéru domu a také na sousední objekt. S využitím výškové techniky provedli rozebrání zasažené střechy objektu a dohašení ložisek hoření v půdním prostoru. Současně bylo provedeno vyskladnění zasaženého materiálu z průjezdu domu a jeho dohašení. Dnes v 01:41 hodin byl požár zlikvidován.
 
Dva senioři, kteří bydleli v domku, vyvázli z události bez zranění. Hasiči jim poskytli posttraumatickou pomoc a přítomným zástupcem vedení obce jim bylo zabezpečeno náhradní ubytování.
 
Po půl třetí zůstala na místě už jen jednotka místních dobrovolných hasičů, která bude do ranních hodin provádět dohlídku nad požářištěm.
 
Výše vzniklé škody a příčina vzniku požáru bude předmětem dalšího šetření hasičů.
 
09:35 hodin
Dosavadním vyšetřováním byly vyloučeny možnosti vzniku požáru v důsledku úmyslného jednání nebo technické závady na zaparkovaném osobním vozidle. Vyšetřovatel hasičů nadále prověřuje možnost technické závady na elektroinstalaci objektu, ale i nedbalostní jednání. První odhady škody jsou ve výši asi 600.000,- Kč. Uchráněn byl další majetek ve stejné hodnotě.
 
 
Autor: por. Bc. Libor Netopil – tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem